Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στην Μόρια, μετά τη φωτιά που έκαψε μεγάλο μέρος του κέντρου μεταναστών, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες να μείνουν στο δρόμο. Ανάμεσά τους  και κρούσματα του κορωνοϊου. Η Λέσβος έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τέσσερις μήνες, ενώ, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του εμπρησμού

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα. Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαγορεύεται σε κάθε μετανάστη να φύγει από το νησί, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για κορωνοϊό. Ασαφές είναι επίσης το που βρίσκονται οι 35 που βεβαιώθηκε μετά από τεστ ότι είναι θετικοί στον ιό.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι φωτιές στο Κέντρο και στη γύρω περιοχή εκδηλώθηκαν μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν, εξαιτίας της άρνησης κάποιων κρουσμάτων και των επαφών τους να μετακινηθούν σε άλλο χώρο, προκειμένου να τεθούν σε καραντίνα. Στο νησί μεταβαίνουν τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος. Την ίδια ώρα, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έγινε γνωστό ότι υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στη Λέσβο. Όμως, όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ, μετά την καταστροφή του έφυγαν από αυτό και παραμένουν πλέον εκτός της δομής, σε χώρους που φυλάσσονται. 
 
Η σύσκεψη στο Μαξίμου 

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το πέρας της οποίας, ανακοινώθηκε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση.

Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου. Στη Λέσβο μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης.

Στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θοεδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου εκτιμήθηκε η κατάσταση για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Ενεργοποίηση της ΕΥΠ

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε σε συνεντεύξεις του εξετάζεται και το σενάριο εξωγενούς παράγοντα στην πρόκληση της φωτιάς και για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή να ενεργοποιηθεί το δίκτυο πληροφοριών της ΕΥΠ. Στόχος της εντολής είναι να διερευνηθεί αν υπήρξε υποκίνηση για όσα έγιναν στη Μόρια.

Μιλώντας στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η φωτιά να μην ήταν τυχαία, σημειώνοντας παραλλήλως ότι εκδηλώθηκε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους μετανάστες, όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα.

«Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Και τον τρόπο και τις αιτίες» είπε, προσθέτοντας ότι «μετά τη σύσκεψη θα υπάρξουν ανακοινώσεις». Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχουν τόσο ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το χρονικό της φωτιάς στη Μόρια

Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή περιμετρικά και εντός του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια, κάνοντας πραγματικότητα τα χειρότερα σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε, μετά από επεισόδια, τα οποία προκλήθηκαν όταν έγινε γνωστό τα 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με τις οικογένειές τους και όσους είχαν χαρακτηρισθεί ως επαφές. Η μεταφορά τους θα γινόταν σε χώρους αποθήκης, λίγο έξω από το ΚΥΤ, στο δρόμο προς την Παναγιούδα. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, κάποιοι από τους μετανάστες προσπάθησαν να βγουν από τον καταυλισμό και κινήθηκαν προς τις γύρω πλαγιές, θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με τους θετικά διαγνωσμένους που  δεν δέχονταν να απομακρυνθούν.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ τους, οι οποίες οδήγησαν σύντομα σε φωτιές. Αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού, όπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κάηκαν όλες οι σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ, αλλά και κοντέινερ μέσα σε αυτό. Από την πρώτη στιγμή, κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι η φωτιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, και η κατάσβεσή της ακόμη πιο δύσκολη, καθώς σχεδόν όλη η πυροσβεστική δύναμη του νησιού είχε πέσει πάνω στα δύο μέτωπα που καίνε στη δυτική Μυτιλήνη, κοντά στη Βατούσα και την Άντισσα. Δύο μέτωπα που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Χτύπησαν καμπάνες στη Μόρια 

Στην περιοχή συγκεντρώθηκαναπό την πρώρη στιγμή εθελοντές και προσωπικό των δύο Δήμων του νησιού, για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Οι φωτιές πήραν, ωστόσο γρήγορα διαστάσεις, κατακαίγοντας τα πάντα μέσα και έξω από τη δομή.

Όπως ανέφερε, από την πρώτη στιγμή, ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων «Εδώ και αρκετή ώρα υπάρχουν μεγάλες φωτιές γύρω από το ΚΥΤ. Οι εστίες πολλαπλασιάζονται. Μάλλον πρόκειται για εμπρησμούς. Η φωτιά με τη δύναμη του αέρα εξαπλώνεται γρήγορα. Χτυπούν οι καμπάνες! Το χωριό μας περνάει δύσκολες ώρες! Οι ευθύνες και το κρίμα στο λαιμό εκείνων που μας καταδίκασαν να ζούμε έτσι!» 

Επίθεση με πέτρες και ξύλα

Σύμφωνα με μαρτυρίες την ώρα που μετανάστες επιχειρούσαν να φύγουν από το κέντρο, γίνονταν και απόπειρες για συντονισμένη εκκένωση. Ωστόσο, οι δυνάμεις που το επιχειρούσαν δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα από ομάδες μεταναστών, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα  γεγονότα επιβεβαιώνει και ο συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Ελευθέριος Παπαιωάννου, ο οποίος φέρεται ότι είπε: «Δεχόμαστε επίθεση με πέτρες και ξύλα, γίνονται προσπάθειες για εκκένωση».

Τις πρώτες πρωινές ώρες πάντως, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινήθηκε προς την πόλη περνώντας, μέσα από το χωριό της Μόριας. Παραλλήλως, διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ και τους αποτρέπουν. Τα επεισόδια επιβεβαίωσε και η Ολλανδική ΜΚΟ “Movement on the Ground”, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε: “There are multiple fires in and around Moria due to riots and frustration of the refugee community who had to go in a severe lockdown.” («Υπάρχουν πολλές πυρκαγιές μέσα και γύρω από τη Μόρια, λόγω των ταραχών και της απογοήτευσης της προσφυγικής κοινότητας που έπρεπε να περάσει σε σοβαρό lockdown»).

(από slpress.gr)