Πέτσας: «Στη Χθεσινή Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων Ετήσιας Διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο Πέτυχε Μηδενικό Επιτόκιο για Πρώτη Φορά στην Ιστορία»

Πέτσας: «Στη Χθεσινή Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων Ετήσιας Διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο Πέτυχε Μηδενικό Επιτόκιο για Πρώτη Φορά στην Ιστορία»
energia.gr
Πεμ, 10 Σεπτεμβρίου 2020 - 19:00

«Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως επισήμανε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου, «μέσω της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας, κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού- η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη του διεθνούς οικονομικού συστήματος», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,25% και πρόσθεσε:

«Η σημαντική αυτή οικονομική επιτυχία της χώρας μας, έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη επανέκδοση  του δεκαετούς ομολόγου, λήξης Ιουνίου 2030, μέσω της οποίας η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,187%. Επίσης το χαμηλότερο στην ιστορία της. Υποτριπλάσιο μάλιστα από την αντίστοιχη έκδοση του Μαρτίου του 2019, που είχε διαμορφωθεί στο 3,9%. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου που εφαρμόζει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας που καταρτίζει το Ινστιτούτο IMD (Institute for Management Development) της Ελβετίας, η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2020 παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά εννέα θέσεις. Η χώρα μας ανέβηκε στην 49η θέση, από την 58η που κατείχε την περσινή χρονιά, και συγκαταλέγεται στις 63 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, παρά την παγκόσμια κρίση της πανδημίας. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Δίνει για άλλη μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, στην οικονομία, στην Πατρίδα μας», κατέληξε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.