Πρόκειται για μια πτώση 3,4%, η οποία οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, τις οποίες δεν θα μπορούσε το Ταμείο να αποφύγει, δεδομένου ότι διαθέτει επενδύσεις σε πάνω από 9.100 επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, τίτλους και προγράμματα. Τη μεγαλύτερη πτώση, συγκεκριμένα, είχαν οι μετοχές του στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου –όπως στη Shell– οι οποίες έχασαν το 33,1% της αξίας τους.
Πτώση σημείωσαν και οι τραπεζικές μετοχές που διακατέχει το Ταμείο, κυρίως στην HSBC και τη JP Morgan. Πάντως, ένα 14,2% “επεστράφη” χάρη στην καλή επίδοση των τεχνολογικών μετοχών του, σε εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft και η Apple. Παρά την κάλυψη μέρους από τις ζημιές κατά το β’ τρίμηνο, οι ιθύνοντες της κεντρικής τράπεζας, Norges Bank, που διαχειρίζεται το Ταμείο, κρατούν “μικρό καλάθι” για την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Μιλούν για παρατεταμένη αβεβαιότητα και δεν συμμερίζονται διόλου τις αισιόδοξες προβλέψεις που βασίζονται στην άνοδο των χρηματιστηρίων. Για την ακρίβεια, θεωρούν ότι οι χρηματαγορές «είναι αποσυνδεδεμένες από την πραγματική οικονομία», σχολίασε το αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Norges, Τροντ Γκράντε, καθώς «υπερτροφοδοτούνται» από τα πακέτα ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο.
(η συνέχεια στο slpress.gr)