Χατζηδάκης «Εμβληματικά» 16 Από τα 70 Επενδυτικά Σχέδια που Έχουν Ήδη Υποβληθεί για Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη – «Αναμένονται και Άλλα»

Χατζηδάκης «Εμβληματικά» 16 Από τα 70 Επενδυτικά Σχέδια που Έχουν Ήδη Υποβληθεί για Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη – «Αναμένονται και Άλλα»
energia.gr
Δευ, 14 Σεπτεμβρίου 2020 - 17:21

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων για επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, με 70 επενδυτικά σχέδια να έχουν υποβληθεί ήδη για τις περιοχές αυτές, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα Fm. Μάλιστα, 16 από αυτά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ξεχωρίζουν ως «εμβληματικά»

 

 

«Το masterplan για την απολιγνιτοποίηση, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι ένα σφαιρικό σχέδιο, με στόχο η χώρα μας να κινηθεί, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, προς την πράσινη ενέργεια. Παρουσιάσαμε επίσης ένα ισοζύγιο θέσεων εργασίας με βάση το οποίο ήδη με τις πρώτες προτάσεις που έχουμε θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίες σε σχέση με αυτές που εγκαταλείπονται», σημείωσε.

 

Ειδικότερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως στόχος του σχεδιασμού για την απολιγνιτοποίηση,  είναι «το πέρασμα από τον άνθρακα στη νέα πιο πράσινη εποχή». Σε αυτό θα συμβάλλουν οι μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στη Μεγαλόπολη. «Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν τα εγκαίνια για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της Ευρώπης, που κατασκευάζουν τα ΕΛΠΕ στην Κοζάνη. Θα πάει και ο Πρωθυπουργός. Το έργο αυτό κατά την κατασκευή του θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίες. Παράλληλα και η ΔΕΗ θα κάνει μεγάλες επενδύσεις σε συνεργασία με τη Γερμανική RWE και άλλες επιχειρήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως «από τις 9 Ιουλίου που άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων για αυτές τις περιοχές ήδη έχουν υποβληθεί 70 επενδυτικά σχέδια. Από αυτά ξεχωρίσαμε 16 ως “εμβληματικά”».

 

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως «παρουσιάσαμε ένα ισοζύγιο θέσεων εργασίας με βάση το οποίο ήδη με τις πρώτες προτάσεις που έχουμε θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίες σε σχέση με αυτές που εγκαταλείπονται». Πρόσθεσε δε ότι θα υποβληθεί πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση ειδικών φορολογικών κινήτρων σε αυτές τις περιοχές για να γίνουν εκεί επενδύσεις. «Οι προτάσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης και θα ζητήσουμε σημαντική αύξηση των ενισχύσεων και διπλασιασμό των επιδοτήσεων που δίνονται από την ΕΕ. Θα ζητήσουμε επίσης την άδεια να κάνουμε και από εδώ πρόσθετες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, έτσι ώστε αν κάποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, να επενδύσει κατά προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη».

 

 

«Τώρα που ήμουν στη Δυτική Μακεδονία είπα να λογαριάζετε ότι υπάρχει και άλλος ένας βουλευτής εδώ ντόπιος, που είμαι εγώ. Δεν είναι η καταγωγή μου από εκεί, αλλά και για μένα είναι πολύ μεγάλη πρόκληση να πετύχει αυτό. Έχουμε ορίσει Συντονιστή τον Κ. Μουσουρούλη και είμαστε σε επαφή με τον Περιφερειάρχη, με τους δημάρχους και με τους βουλευτές. Τους επόμενους μήνες, λοιπόν, καθώς θα κλείνουν τα εργοστάσια του λιγνίτη θα κριθούμε από τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Διότι δεν θέλουμε να βρεθούν σε κάποιο κενό. Γι’ αυτό μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε εμπροσθοβαρώς με την αποκατάσταση των εδαφών έτσι ώστε αυτοί που σήμερα σκάβουν στα ορυχεία, αύριο να σκεπάζουν για την αποκατάσταση των εδαφών και προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας στο μεσοδιάστημα μέχρι να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Προβλέψαμε να δώσουμε 300 εκατ. ειδικά για αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ανακοινώσαμε προχθές, προκειμένου να μην υπάρξει κενό και να δουλεύουν οι άνθρωποι», ανέφερε ο υπουργός.