Σε έκθεσή της η εταιρεία επισημαίνει ότι η κατανάλωση δεν πρόκειται να επανέλθει στα επίπεδα προ της πανδημίας. Ακόμα και το πιο αισιόδοξο σενάριό της σχετικά με τη ζήτηση κάνει λόγο για στασιμότητα τα επόμενα 20 χρόνια, διότι ο κόσμος μεταβαίνει στη μετά τα ορυκτά καύσιμα εποχή. Η στάση αυτή της ΒΡ συνιστά μεγάλη στροφή από τη μέχρι τώρα φιλοσοφία της.
Από τις διοικήσεις των πετρελαϊκών ομίλων μέχρι τους υπουργούς Πετρελαίου των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, σχεδόν όλοι επέμεναν στην άποψη ότι η ζήτηση του «μαύρου χρυσού» έχει μπροστά της πολλά χρόνια, όπου θα γνωρίζει αύξηση. Είχαν, μάλιστα, περιγράψει το συγκεκριμένο εμπόρευμα ως το μοναδικό, το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση από έναν συνεχώς διογκούμενο παγκόσμιο πληθυσμό και από την ανερχόμενη και διευρυνόμενη μεσαία τάξη.
Σήμερα ο πετρελαϊκός κολοσσός, όμως, περιγράφει ένα διαφορετικό μέλλον, όπου αμφισβητείται η υπεροχή του «μαύρου χρυσού» και τελικά εξασθενεί. Και αυτό εξηγεί γιατί η ΒΡ έχει κάνει μέχρι στιγμής τα πιο τολμηρά βήματα μεταξύ των λοιπών ομίλων του κλάδου, με στόχο να συνδέσει τις δραστηριότητές της με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Τον Αύγουστο, μόλις έξι μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία, ο διευθύνων σύμβουλός της Μπέρναρντ Λούνεϊ δήλωνε ότι επιδιώκει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια να ελαττώσει δραστικότατα κατά 40% την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας και να επενδύει έως και 5 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση, ώστε να εδραιώσει σημαντική θέση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διεθνώς.
Και αυτό, καθώς υποψιάζεται ότι η χρήση του πετρελαίου ίσως να έχει φθάσει ήδη στο απόγειό της ως αποτέλεσμα της πανδημίας, των αυστηρότερων κρατικών πολιτικών για τα αέρια του θερμοκηπίου και της αλλαγής της καταναλωτικής συμπεριφοράς.
Η ΒΡ δεν είναι η μόνη, η οποία προσαρμόζει σε αυτά τα νέα δεδομένα τις δραστηριότητές της. Και άλλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως οι Royal Dutch Shell, Τotal, Repsol κ.λπ. έχουν ανακοινώσει ανάλογες πρωτοβουλίες για καθαρές μορφές ενέργειας – οι πελάτες τους, οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές ζητούν να αλλάξουν γραμμή πλεύσης.
Η έκθεση της ΒΡ προβλέπει τρία σενάρια για την κατάσταση της ενεργειακής αγοράς με ορίζοντα 30ετίας. Το πρώτο διαβλέπει ότι η εφαρμογή νέων μέτρων από τις κυβερνήσεις θα κατατείνει στην αύξηση της τιμής του γαιάνθρακα, το δεύτερο συνίσταται σε μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά, ενώ το τρίτο, που δεν προϋποθέτει τεράστιες μεταβολές, εκτιμά ότι η τεχνολογία, οι κυβερνητικές επιλογές και οι καταναλωτικές τάσεις θα εξελιχθούν όπως και σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό η κατανάλωση θα καταβαραθρωθεί 50% ή 80% έως το 2050, ενώ βάσει του τρίτου σεναρίου, η ζήτηση θα ανακάμψει, αλλά μετά θα σταθεροποιηθεί στα περίπου 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τα επόμενα 20 χρόνια. Στα δύο πρώτα σενάρια η ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό» μειώνεται ως απότοκο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Και όπως διατείνεται ο Σπένσερ Ντέιλ, ανώτατος οικονομολόγος του ομίλου της ΒΡ, «ναι μεν θα ανακάμψει σταδιακά, αλλά ουδέποτε θα επιστρέψει στα προ του ιού επίπεδα». Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα άλλοι προβλέπουν, μεταξύ αυτών ο Ράσελ Χάρντι, επικεφαλής του κολοσσού εμπορίας ενέργειας Vitol. O τελευταίος προέβλεψε πως επί δέκα χρόνια θα αυξάνεται η ζήτηση και μετά θα περιορίζεται σταθερά.
* Bloomberg
(Aπό την Καθημερινή)