Επενδύσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και θα διοχετευτούν στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και της παραγωγής της από ανανεώσιμες πηγές θα ενισχυθούν μέσω του Πράσινου Ταμείου (Greek Green Funds) που ετοιμάζεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ)

Ήδη από την εκκίνηση της πρόσκλησης για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο Ταμείο στις αρχές Αυγούστου, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον επενδυτών που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό. Στόχος είναι μέχρι τον Νοέμβριο το αργότερο να υπάρξουν δεσμευτικές προτάσεις συμμετοχής ώστε το Ταμείο στο οποίο η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα συνεισφέρει 400 εκατ. ευρώ να λειτουργήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί αναμένεται να εισρεύσουν αρχικά κεφάλαια της τάξεως του 1 δις. ευρώ από την ιδιωτική συμμετοχή, ενώ από την πρόσκληση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας τα επενδυτικά σχήματα που θα συσταθούν θα μπορούν να επενδύουν σε κεφαλαιουχικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ή σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού – Έργου που ασχολούνται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μορφές ανανεώσιμων πηγών όπως φωτοβολταϊκές, αιολικές και υδροηλεκτρικές και διατηρούν εγκατάσταση, τη στιγμή πραγματοποίησης της επένδυσης, στη ελληνική επικράτεια. Η συμμετοχή των επενδυτών στις επιχειρήσεις θα έχει διάρκεια από δύο έως πέντε χρόνια.