ΥΠΕΝ: Κορυφαία Προτεραιότητα η Μείωση του Κόστους Ενέργειας για Βιομηχανία-Καταναλωτές

ΥΠΕΝ: Κορυφαία Προτεραιότητα η Μείωση του Κόστους Ενέργειας για Βιομηχανία-Καταναλωτές
του Χάρη Φλουδόπουλου
Σαβ, 19 Σεπτεμβρίου 2020 - 11:15

Εδώ και πολλά χρόνια το υψηλό κόστος ενέργειας έχει αναδειχθεί ως ένα από τα κυριότερα προβλήματα που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Και παρά το γεγονός ότι το θέμα τέθηκε στην πολιτική ατζέντα από τους φορείς της αγοράς, εντούτοις τα βήματα που έγιναν στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν μάλλον αποσπασματικά και σίγουρα δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα

Προ ημερών πάντως, από το βήμα του συνεδρίου του Economist ίσως για πρώτη φορά τέθηκε από την πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος την ενεργειακή αγορά Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το θέμα του υψηλού ενεργειακού κόστους στη σωστή βάση, δηλαδή στη μη εφαρμογή των κανόνων για την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς.

Η Ελλάδα παντελώς αδικαιολόγητα και εξαιτίας δογματισμών έχει μείνει η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν το εφαρμόσει το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, target model, ανέφερε ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι εάν είχε εφαρμοστεί "η αγορά θα λειτουργούσε ομαλότερα μέσω του ανταγωνισμού στο εσωτερικό και της σύζευξής μας με τις γειτονικές χώρες”.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η χώρα μας υστέρησε. Με τη λειτουργία του target model "θα τερματίζονταν διάφορα ειδικά καθεστώτα και δώρα των κυβερνήσεων στον έναν και στον άλλον που στρεβλώνουν την αγορά και προξενούν αδικίες. Και κυρίως θα έπεφταν οι τιμές για τη βιομηχανία και τους απλούς καταναλωτές" είπε ο υπουργός φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η εφαρμογή του target model είχε ως αποτέλεσμα τις χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές μέσω του ανταγωνισμού.

"Έχουμε δυστυχώς την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη. Γι’ αυτό λοιπόν θα εφαρμόσουμε το target model, όποια συμφέροντα και αν θιγούν και όποιες ιδεοληψίες και αν ταρακουνηθούν. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αποφασισμένο να σπάσει αυγά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας” υπογράμμισε ο υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα της βιομηχανίας και των ελλήνων καταναλωτών για λογικότερες τιμές: "Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο. Ισχύουν όσα έχουμε ήδη πει για τη μείωση χρεώσεων χρήσης συστήματος της ενεργοβόρου βιομηχανίας, τη διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ρεύμα της μέσης τάσης. Η βασική τομή όμως για τη μείωση του κόστους ενέργειας είναι το target model” κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Θετική υποδοχή, καλλιεργεί θετικές προσδοκίες

Οι αναφορές του κ. Χατζηδάκη δεν πέρασαν απαρατήρητες από την αγορά και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που είδαν να δικαιώνονται οι πάγιες θέσεις που έχουν διατυπώσει σε σχέση με το υψηλό κόστος ενέργειας στη χώρα μας αλλά και με την ανάγκη να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση της αγοράς με άρση των στρεβλώσεων που επιβαρύνουν τα κόστη.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) η οποία χαιρέτισε τη δέσμευση του ΥΠΕΝ για άμεση εφαρμογή του Target Model στη νέα δομή της ελληνικής αγοράς.

"Η δέσμευση αυτή αποτελεί αδιαμφισβήτητα, τη βάση για την ανάπτυξη ενός σταθερού και προβλέψιμου μοντέλου αγοράς και στην πράξη σημαίνει άμεση υλοποίηση μέτρων για την ανάπτυξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και τον εξορθολογισμό του υψηλού κόστους ενέργειας που επιβαρύνει την ελληνική βιομηχανία” αναφέρουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες προτείνουν τη σύσταση ομάδας εργασίας στο ΥΠΕΝ με αντικείμενο τη διαμόρφωση προτάσεων για την άρση των στρεβλώσεων που κατακλύζουν την υφιστάμενη δομή της αγοράς και τη μείωση του ενεργειακού κόστους το οποίο αποκλίνει σημαντικά σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΒΙΚΕΝ υπογραμμίζει πως η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την πλήρη εναρμόνιση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο άμεσης προτεραιότητας διότι επηρεάζει καθοριστικά την υλοποίηση των παραγωγικών επενδύσεων καθώς και την πορεία των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.