Επανεξέταση Όρων στις Ενεργειακές Κοινότητες -Κρούσματα Καταστρατήγησης του Θεσμού

Επανεξέταση Όρων στις Ενεργειακές Κοινότητες -Κρούσματα Καταστρατήγησης του Θεσμού
Του Κώστα Δεληγιάννη*
Δευ, 21 Σεπτεμβρίου 2020 - 13:47

Μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα καταστρατήγησης του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων εξετάζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το ΥΠΕΝ θεωρεί πως ο εν λόγω θεσμός αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας, κρίνει πως είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε παρεμβάσεις.

Κι αυτό γιατί δεν έχουν λείψει τα παραδείγματα επενδυτών που έχουν χρησιμοποιήσει τις κοινότητες απλώς ως «όχημα» για να καρπωθούν τα κίνητρά τους - όπως για να αποσπάσουν προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ή να εγκαταστήσουν μεγαλύτερης ισχύος μονάδες ΑΠΕ εκτός διαγωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα μέτρο που βρίσκεται υπό εξέταση αφορά τον περιορισμό του μέγιστου μεριδίου που έχει τη δυνατότητα να κατέχει ένα μέλος μιας Ενεργειακής Κοινότητας. Σκοπός του μέτρου, αν τελικά υιοθετηθεί, είναι να εξασφαλισθεί η πολυσυμμετοχικότητα των εν λόγω εγχειρημάτων, ώστε να λαμβάνουν μέρος όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη των τοπικών κοινωνιών.

Περιορισμοί

Παράλληλα, το υπουργείο διερευνά το ενδεχόμενο να εισαγάγει πρόβλεψη στο πλαίσιο με το οποίο θεσπίσθηκαν οι Ενεργειακές Κοινότητες, ώστε ένα μέλος ενός τέτοιου σχήματος να μην μπορεί να συμμετάσχει σε άλλη κοινότητα με τον ίδιο σκοπό στην ίδια Περιφέρεια. Έτσι, θα μπορεί να λάβει μέρος μόνο σε ένα τέτοιο εγχείρημα και να εκμεταλλευθεί άπαξ τη δυνατότητα που έχει μια κοινότητα να υλοποιεί έργα ΑΠΕ έως 18 MW, «κλειδώνοντας» τιμές εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην ενίσχυση της αποκεντρωμένης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, αποτελώντας επομένως έναν «πυλώνα» για την ενεργειακή μετάβαση. Επίσης, για το υπουργείο η δραστηριότητα των κοινοτήτων δεν δρα ανταγωνιστικά στην υπόλοιπη επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των ΑΠΕ.

Έτσι, παράλληλα με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων καταστρατήγησης θα υπάρξουν και παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τον ρόλο των πραγματικά συλλογικών εγχειρημάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, σε εναρμόνιση με το ενωσιακό δίκαιο, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα η έδρα μιας Ε. Κοιν. της οποίας τα μέλη κατάγονται από την περιοχή όπου δραστηριοποιείται, να είναι σε άλλη περιοχή, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία ίδρυσής της.

Συμμετοχή δήμων

Την ίδια στιγμή, θα ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη Ε. Κοιν. με τη συμμετοχή των δήμων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας στις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που εκπονείται από το ΚΑΠΕ και θα υιοθετηθεί άμεσα.

Τέλος, με την προσαρμογή του πλαισίου αυτών των εγχειρημάτων στις διατάξεις των νέων ευρωπαϊκών οδηγιών για τις Ενεργειακές Κοινότητες, στόχος είναι στις δραστηριότητες να προστεθεί η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που καταναλώνουν συμβατικά καύσιμα. Επίσης, σχεδιάζεται να αποκλειστούν από μέλη κοινοτήτων οι μεγάλες εταιρείες ή και οι μεσαίες επιχειρήσεις.

*(Από τη Ναυτεμπορική)