Οι Τούρκοι Αμφισβητούν 152 Νησιά μας! Θέλουν να τους Δοθούν και Τουρκικά Ονόματα

Οι Τούρκοι Αμφισβητούν 152 Νησιά μας! Θέλουν να τους Δοθούν και Τουρκικά Ονόματα
energia.gr
Τρι, 22 Σεπτεμβρίου 2020 - 13:28

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η προκλητικότητα των Τούρκων που υποστηρίζουν ότι είναι «αγνώστου πατρός» νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο πέλαγος. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανεκοίνωσε ότι 152 νησιά μας δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία και αφήνει να εννοηθεί ότι πρέπει να γίνει από την αρχή «η μοιρασιά». Ο Τούρκος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών

 αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φαρούκ Καϊμακτσί παρουσιάζοντας τις θέσεις της Άγκυρας για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο σε σεμινάριο στις Βρυξέλλες είπε ότι τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες, στο Θρακικό, Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα «EGAYDAAK». Πρόκειται για αρκτικόλεξο της φράσεως «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες».
Ο Καϊμακτσί επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Ελλάς με την γενικώτερη στάση της θέλει να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αποκλειστικά ελληνική λίμνη. Εμφάνισε και τους γνωστούς χάρτες για να χαρακτηρίσει «παράλογες» τις ελληνικές θέσεις περί του εύρους της υφαλοκρηπίδος.

Εκτός από τους πολιτικούς και ο Τύπος της γείτονος καθημερινά δημοσιεύει άκρως προκλητικά άρθρα που απηχούν πλήρως τις θέσεις και τις απόψεις του Ερντογάν. Έτσι η «Γενί Σαφάκ» ζητεί μετ’ επιτάσεως από την τουρκική Κυβέρνηση να δώσει τουρκικές ονομασίες στα 152 νησιά και βραχονησίδες, θεωρώντας προφανώς ότι με αυτό τον τρόπο κατοχυρώνεται το δικαίωμα της Άγκυρας στα ελληνικά νησιά. Με τίτλο: «Το βασικό πρόβλημα στο Αιγαίο: Πρέπει να ανακοινωθούν επειγόντως τουρκικά ονόματα στα νησιά και στις νησίδες EGAYDAAK», η εφημερίς παρουσιάζει τις εμπρηστικές απόψεις του Χασάν Οζκάν, στελέχους του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης-Βαλκανίων, ο οποίος έχει καταγωγή από την ελληνική Θράκη. Βάσει του δημοσιεύματος η ονομασία και το status αυτών των νησιών «δεν καθορίστηκαν από την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και των Παρισσίων του 1947». Παραθέτει μερικά νησιά, τα οποία η «Γενί Σαφάκ» θέλει να μετονομασθούν, όπως τα η Ρω και η Στρογγυλή Μεγίστη, η Ψέριμος, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι και οι Οινούσσες. Ο Οζκαν υπενθύμισε ότι η Τουρκία άρχισε να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την υπογραφή του παρανόμου μνημονίου με την Λιβύη. «Η Άγκυρα πλέον ετοιμάζεται να θέσει επί τάπητος και τις άλλες παρανομίες και παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών της Ελλάδος», είπε ο Οζκάν.

Την τακτική των χαρτών με τα νησιά στο Αιγαίο υιοθέτησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών και κατηγόρησε την χώρα μας ότι «μεταφέρει βαρύ οπλισμό στα νησιά». Παρουσίασε χάρτη με τα «γκρίζα» νησιά, που είχαν βαφτεί μπλε, και τα οποία δεν ανήκουν, όπως υπεστήριξε, στους Έλληνες. Αφού είπε ότι η Τουρκία δεν έχει επιτεθεί σε αυτά τα νησιά που να δικαιολογεί την στρατιωτική ενίσχυσή τους από την Ελλάδα, ισχυρίσθηκε ότι αδίκως τα εξοπλίζει η χώρα μας, γιατί «εάν γίνει στρατιωτική κίνησις από την πλευρά της Τουρκίας, ο εξοπλισμός τους δεν θα βοηθήσει».