Αναβολή Ξανά για το Πετρέλαιο Θέρμανσης

Από αναβολή σε αναβολή φαίνεται ότι οδηγείται το πολυδιαφημισμένο σύστημα εξομοίωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης.
Του Γιώργου Φιντικάκη- ΤΑ ΝΕΑ
Παρ, 28 Δεκεμβρίου 2007 - 06:14

Αν και οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης στις σημερινές τιμές, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η εξομοίωση των φόρων στο επίπεδο του βενζινοπώλη- που επρόκειτο να ισχύσει από τις 15 Ιανουαρίου- θα πάρει αναβολή τουλάχιστον για την 1η Φεβρουαρίου. Και αυτό καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες οι βενζινοπώλες δεν τα έχουν ακόμη βρει με το υπουργείο Οικονομίας όσον αφορά τον τρόπο επιστροφής της διαφοράς του φόρου.


Το βασικό εμπόδιο είναι οι εγγυήσεις που ζητούν να πάρουν οι πρατηριούχοι από το υπουργείο για την άμεση επιστροφή του επιπλέον ποσού που θα καταβάλουν (δηλαδή τα 272 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) σε διάστημα λίγων ημερών, κάτι το οποίο ακόμη εκκρεμεί και απειλεί να οδηγήσει σε ναυάγιο την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας.


Προχειρότητα


Στις συζητήσεις που είχαν από τον Οκτώβριο με τον υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, οι πρατηριούχοι είχαν ζητήσει να τους πιστώνονται τα επιπλέον αυτά χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό άμεσα. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, όπως υποστήριζαν, δεν θα χρειαζόταν να εκταμιεύουν οι ίδιοι υψηλότερα κατά 30% κεφάλαια, καθώς τόσο εκτιμάται ότι θα είναι η διαφορά του ειδικού φόρου μεταξύ της τιμής αγοράς και της πώλησης πετρελαίου προς τους καταναλωτές.


Τρεις μήνες μετά ωστόσο και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση, γεγονός που καταδεικνύει, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, την ανυπαρξία σχεδίου και την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη δασμοφοροδιαφυγή από τη λαθρεμπορία. Έτσι το εγχείρημα εξομοίωσης των φόρων κινδυνεύει για μια ακόμη φορά- την... 5η από το 2005 οπότε εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά- να μείνει στα λόγια.

Θα τα στέλνουν με... mail


Να σημειωθεί ότι το θέμα των εγγυήσεων προς τους πρατηριούχους δεν είναι το μόνο που εκκρεμεί. Άλλο ανοιχτό ζήτημα είναι το κατά πόσο το ΚΕΠΥΟ διαθέτει έτοιμο σύστημα που θα υποδέχεται έναν τεράστιο όγκο αποδείξεων καθημερινά, αλλά και το αν οι πρατηριούχοι μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά αυτά τα στοιχεία.


Το υπουργείο έχει εξαγγείλει ότι η διαφορά του φόρου θα επιστρέφεται από το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες πρατηρίων, αφού υποβάλλουν κατάσταση με τις ποσότητες των αγορών και πωλήσεων πετρελαίου που έκαναν. Δεδομένου ότι οι περίπου 7.000 διακινητές πετρελαίου θέρμανσης που υπάρχουν στην ελληνική αγορά κάνουν κατά μέσον όρο 7-8 παραδόσεις καθημερινά, μαζεύονται σε ημερήσια βάση 50.000 αποδείξεις λιανικής. Κάθε βράδυ επομένως οι πρατηριούχοι θα πρέπει να στέλνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ΚΕΠΥΟ 50.000 αποδείξεις, αλλά επειδή αρκετοί από αυτούς δεν διαθέτουν τις γνώσεις ή τον εξοπλισμό (computers, e-mails), θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ομαλή ροή των στοιχείων...

Τα εικονικά τιμολόγια


Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιμένει ότι ο τρόπος που επελέγη θα συμβάλει στην πάταξη του λαθρεμπορίου, άποψη με την οποία δεν συμφωνούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Όσο παραμένουν στην αγορά δύο διαφορετικές τιμές διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, μια ακριβή και μια φθηνή, το κίνητρο για λαθρεμπόριο παραμένει», υποστηρίζουν. Και προσθέτουν ότι ο κίνδυνος να στηθεί μια βιομηχανία έκδοσης εικονικών τιμολογίων είναι υπαρκτός, καθώς οι μεταπωλητές πετρελαίου, οι βυτιοφορείς, οι πρατηριούχοι- ακόμη και οι εταιρείες- σε συνεργασία με διαχειριστές πολυκατοικιών και ιδιοκτήτες μονοκατοικιών θα μπορούν να εκδίδουν πλασματικά τιμολόγια για πωλήσεις ποσοτήτων πετρελαίου μεγαλύτερες από αυτές που παραδίδουν.