H Ρωσία διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου από την Κασπία

Το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας του Τουρκμενιστάν και του Καζακστάν για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ρωσία, κάνοντας έτσι ακόμα πιο στενό τον έλεγχο της Μόσχας στις εξαγωγές αερίου της κεντρικής Ασίας.
Σαβ, 29 Δεκεμβρίου 2007 - 01:07

Το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας του Τουρκμενιστάν και του Καζακστάν για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ρωσία, κάνοντας έτσι ακόμα πιο στενό τον έλεγχο της Μόσχας στις εξαγωγές αερίου της κεντρικής Ασίας.

Η εν λόγω συμφωνία συνέβη τη στιγμή όπου εντείνεται ο ανταγωνισμός για την πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα περιοχή. Ο νέος αγωγός θα διασχίζει όλη την ανατολική ακτή της Κασπίας θάλασσας μεταφέροντας 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο από τα βόρεια αποθέματα φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν και του Καζακστάν στην περιοχή Saratov της Ρωσίας.

Η συμφωνία η οποία υπεγράφη παρουσία του ίδιου του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Καζάκου ομολόγου του N ursultan Nazarbayev, αποτελεί ένα είδος αποτυχίας για την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί μάταια να αποκτήσει την εύνοια των παραγωγών της Κασπίας έτσι ώστε να εξασφαλίσουν αποθέματα φυσικού αερίου μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές.

Η Julia Nanay της PFC Energy αναφέρει χαρακτηριστικά «Η συμφωνία γι αυτόν τον αγωγό σηματοδοτεί την περαιτέρω σύσφιξη των ενεργειακών σχέσεων μεταξύ κεντρικής Ασίας και Ρωσίας και παράλληλα εκπληρώνει έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς στόχους του Putin να εξασφαλίσει δηλαδή μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου από την κεντρική Ασία για το δίκτυο αγωγών της Ρωσίας.

Η Gazprom, η δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου της Ρωσίας, χρειάζεται το φυσικό αέριο της κεντρικής Ασίας για να αποζημιώσει την πτώση της παραγωγής στα πεδία της Σιβηρίας, μία πτώση που απειλεί να υπονομεύσει την δουλειά των 37 δισεκατομμυρίων   δολαρίων το χρόνο σχετικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε «ο αγωγός Pricaspiysky θα αποτελέσει μία σοβαρή επένδυση για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας που δεν θα περιορίζεται μόνο στην περιοχή της λεγόμενης Ευρασίας αλλά θα είναι πολύ ευρύτερη φέρνοντας στη σκέψη τους κυριότερους πελάτες μας στην δυτική Ευρώπη».

Επιπλέον, η Ρωσία το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν σχεδιάζουν να εκσυγχρονίσουν και να επεκτείνουν έναν αγωγό από την εποχή του Σοβιέτ, ο οποίος για την ώρα είναι η μοναδική οδός εξαγωγών φυσικού αερίου έξω από την κλειστή περιοχή της κεντρικής Ασίας.

Ο Ρώσος υπουργός ενεργείας Victor Khristenko ανέφερε ότι ο αγωγός     Pricaspiysky θα είναι έτοιμος στο τέλος του 2010 και κάθε χώρα θα έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης και της κατασκευής του αγωγού στην επικράτειά της.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Καζάκος ομόλογός του μίλησαν νωρίτερα σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Τουρκμενιστάν, Gurbanguly Berdymukhammedov, ο ποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του αμέσως μετά τον θάνατο του προκατόχου του Sapurmurat Niyazov.

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Gurbanguly Berdymukhammedov έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού που στοχεύει στην εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Κίνα, γεγονός το οποίο θα σηματοδοτήσει πιθανόν το τέλος στο ρωσικό σφιχταγκάλιασμα στις εξαγωγές φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν περίπου προς τα τέλη του 2009. Επίσης οι επαφές με δυτικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη σχετικά με το σχέδιο που υπάρχει για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου διαμέσου της Κασπίας θάλασσας στο Αζερμπαϊτζάν για να ενωθεί με τον σχεδιαζόμενο αγωγό Nabucco, ο οποίος θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη. Ο αγωγός Nabucco είναι κεντρικής σημασίας για την πολιτική της Ευρώπης έτσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το σχέδιο του αγωγού   Pricaspiysky, το οποίο για πρώτη φορά ανακοινώθηκε τον Μάιο, αναβλήθηκε αρκετές φορές πάρα τις επίμονες προσπάθειες των Ρώσων διπλωματών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν κατάφερε να πείσει την   Gazprom να δεχτεί την αύξηση κατά 30% στις τιμές του φυσικού αερίου παρόλο την ύπαρξη ενός πρωτύτερου συμβολαίου το οποίο σταθεροποιούσε στο δεύτερο μισό του επόμενου έτους την τιμή στα 100 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι θα είναι δύσκολο για επενδυτές οι οποίοι θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν πάνω στον αγωγό που διασχίζει την Κασπία, να συναγωνιστούν τις υψηλές τιμές τις οποίες η Gazprom συμφώνησε να πληρώσει στο Τουρκμενιστάν.