Μέτρα Εξυγιάνσεως της Αγοράς Καυσίμων

Στην εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κινήσεως και θερμάνσεως προχωρεί η κυβέρνησις από τις 15 Ιανουαρίου 2008, επιδιώκοντας να αντιμετωπίση το λαθρεμπόριο στην αγορά καυσίμων.
EΣΤΙΑ
Τετ, 2 Ιανουαρίου 2008 - 05:15

Στην εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κινήσεως και θερμάνσεως προχωρεί η κυβέρνησις από τις 15 Ιανουαρίου 2008, επιδιώκοντας να αντιμετωπίση το λαθρεμπόριο στην αγορά καυσίμων.

 Από τις ρυθμίσεις που εισάγει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στις 13/12 η Κυβέρνησις στη Βουλή, δεν επιβαρύνονται τα νοικοκυριά, τα οποία θα εξακολουθούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θερμάνσεως με τον μειωμένο φόρο που ίσχυε το 2007 ήτοι τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η διαφορά του φόρου θα επιστρέφεται από το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες πρατηρίων, αφού αυτοί υποβάλλουν πρώτα κατάσταση με τις αγορές και τις πωλήσεις του πετρελαίου. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης καθ’όλη την διαδικασία θα πραγματοποιείται μηχανογραφική επεξεργασία και διασταύρωση όλων των διακινούμενων ποσοτήτων πετρελαίου σε όλα τα στάδια που ακολουθούν τον εκτελωνισμό του.

Ακόμη, από την 1η Ιανουαρίου επέρχονται αλλαγές στη χρησιμοποίηση του πετρελαίου από τους αγρότες, οι οποίοι πλέον θα αγοράζουν πετρέλαιο κινήσεως. Το ποσό της διαφοράς των φόρων ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κινήσεως (293 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) και του ελάχιστου συντελεστή (21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) θα πιστώνεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών εντός του έτους. Οι επιστροφές φόρων θα υπολογίζονται με βάση τα τηρούμενα στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων(ΟΠΕΚΕΠΕ) στοιχεία, αντικειμενικά με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και το είδος αυτών.

Για την αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας θεσπίζεται επιβολή εφάπαξ φόρου ισόποσου με τη διαφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα εφαρμοστούν από την 15η Ιανουαρίου 2008, ήτοι του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως και του αναλογούντος ΦΠΑ και των ήδη καταβληθέντων κατά την έξοδο των αποθεμάτων από την φορολογική αποθήκη αντίστοιχων φόρων, στα αποθέματα πετρελαίου εσωτερικής καύσεως- θερμάνσεως που διαθέτουν οι επιτηδευματίες την 14η Ιανουαρίου 2008.

Το νομοσχέδιο δεν κάνει καμμία αναφορά στο καθεστώς φορολογήσεως των ναυτιλιακών καυσίμων. Έρευνα που διενεργήθηκε προ διετίας καταδείκνυε πως ο τζίρος του λαθρεμπορίου στα ναυτιλιακά καύσιμα ήταν ετησίως 1,3 δις, ενώ κάθε τόννος αφορολόγητου ναυτιλιακού καυσίμου που διακινείτο στην εγχώρια αγορά ως ντίζελ κινήσεως προσέφερε στον λαθρέμπορο 510 ευρώ.

 

(δημοσιεύτηκε στην ΕΣΤΙΑ στις 14/12/07)