Η αξιοποίηση των καταλοίπων βωξίτη και η αξιοποίηση των ευρημάτων στη σύγχρονη οικονομία ανοίγουν τον δρόμο για την είσοδο της Μytilineos στην πολλά υποσχόμενη αλλά και απαιτητική αγορά των σπάνιων γαιών. Η πιλοτική μονάδα εξαγωγής και εξευγενισμού σκανδίου από τα κατάλοιπα βωξίτη ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2020, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος H2020 SCALE.

Τρεις μήνες αργότερα, τα πρώτα αποτελέσματα από την εκχύλιση Sc παρουσιάστηκαν στα συνέδρια «EIT’ Raw Materials Summit 2020» στις 29-30 Σεπτεμβρίου στο session «Advanced Metallurgical Processing» και «3rd International Bauxite Residue Valorisation and Best Practices Conference» στις 29/9 - 1/10. Ακολούθησαν εκτενείς παρουσιάσεις σε διεθνείς διαδικτυακές εκδηλώσεις την 1η Οκτωβρίου και στις 6 Οκτωβρίου με συμμετοχές άνω των 100 ατόμων. Εκεί παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας της Mytilineos για την εξαγωγή σκανδίου. Το σκάνδιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις κρίσιμες πρώτες ύλες της Ε.E., όπου πρόσφατα προστέθηκε και ο βωξίτης, η πηγή δηλαδή για τα κατάλοιπα βωξίτη. Ο ελληνικός βωξίτης που επεξεργάζεται η Mytilineos είναι αναλογικά «πλούσιος» σε σκάνδιο, παράγοντας αντίστοιχα «πλούσια» σε σκάνδιο κατάλοιπα βωξίτη. Σημειώνεται επίσης ότι η εξασφάλιση πηγών σπανίων γαιών είναι η πρώτη προτεραιότητα της νεοσύστατης European Raw Materials Alliance στην οποία η Mytilineos επίσης συμμετέχει.

Η Mytilineos στοχεύει στην ανάπτυξη και υιοθέτηση τεχνολογιών που θα επιτρέψουν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των καταλοίπων βωξίτη μέσω της συμμετοχής της σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία θα σέβονται και θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Το ερευνητικό πρόγραμμα Scale αποτελεί ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην εξαγωγή σπάνιων γαιών και ειδικότερα ενώσεων σκανδίου και κραμάτων αλουμινίου - σκανδίου από ευρωπαϊκά μεταλλουργικά κατάλοιπα, όπως τα κατάλοιπα βωξίτη. Όπως τονίζεται, οι πιλοτικές δομικές στη μονάδα του SCALE συνεχίζονται και αναμένονται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2020. Τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι είναι εφικτή η εκλεκτική εκχύλιση σκανδίου από τα κατάλοιπα βωξίτη σε πυκνούς πολφούς και με χαμηλή κατανάλωση θεϊκού οξέος. Το διάλυμα που προκύπτει μπορεί να εξευγενιστεί με τη μέθοδο SIR της εταιρείας και να παράγει ένα ικανοποιητικό συμπύκνωμα, που συνιστά μια αύξηση κατά 2.500 φορές της συγκέντρωσης του σκανδίου από τα κατάλοιπα βωξίτη. Η σημαντική αυτή αύξηση της περιεκτικότητας μειώνει τις απαιτήσεις για τα επόμενα στάδια εξευγενισμού και παραγωγής τελικών προϊόντων σκανδίου, καθιστώντας εφικτή και βιώσιμη την αξιοποίηση των καταλοίπων βωξίτη ως πηγή σκανδίου.

(Από τη Ναυτεμπορική)