Μητσοτάκης για Επέκταση Χωρικών Υδάτων: «Η Συζήτηση Αυτή Δεν Μπορεί να Γίνεται στα ΜΜΕ»

Μητσοτάκης για Επέκταση Χωρικών Υδάτων: «Η Συζήτηση Αυτή Δεν Μπορεί να Γίνεται στα ΜΜΕ»
energia.gr
Παρ, 16 Οκτωβρίου 2020 - 16:10

Αναφερόμενος στο εάν η «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο πρωθυπουργός, μετά από το πέρας της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως «η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ. Γνωρίζετε γιατί η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια δεν έχει γίνει ακόμα. Κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να τα επεκτείνει όποτε το κρίνει απαραίτητο»

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην κοινοβουλευτική επιτροπή είχε προαναγγείλει, εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Ωστόσο, δεν είχε δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την κίνηση αυτή και έκτοτε δεν έχει υπάρξει ουσιαστική συνέχεια στο θέμα, μολονότι τρεις μέρες αργότερα, στις 27 Αυγούστου, κατά το κλείσιμο της συζήτησης για την κύρωση των δύο συμβάσεων καθορισμού ΑΟΖ, ανακοίνωσε ότι μετά το Ιόνιο, θα υπάρξει επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με την συμφωνία της Αιγύπτου.

Κυρώσεις τον Δεκέμβριο; «Θα δούμε»

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως το θέμα της Τουρκίας μετά από επιμονή Ελλάδας και Κύπρου συζητήθηκε και υπάρχει η ρητή αναφορά στο Κείμενο Συμπερασμάτων.

«Συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας, ζητήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη να υπάρχει ρητή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι άλλοι ηγέτες σε αυτές τις διατυπώσεις και η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις πρόσφατες ενέργειες. Αναφέρεται με σαφήνεια στο κείμενο της Συνόδου ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταλυτική ημερομηνία που η ΕΕ θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει αυτές για ενέργειες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το αν ο Δεκέμβριος είναι ρεαλιστικό σενάριο για κυρώσεις στην Τουρκία ή πρέπει να επισπευστεί, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «θα το δούμε αυτό. Χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας για να πετύχουμε αυτή τη γραμμή. Μεσολάβησαν γεγονότα και πιο έντονη φραστική καταδίκη Τουρκίας».

Πέτσας: «Γιατί ο Τσίπρας δεν έκανε επέκταση χωρικών υδάτων;»

Νωρίτερα, σήμερα, εξάλλου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, διερωτήθη: «Γιατί δεν το έκανε τεσσεράμισι χρόνια;  Όταν είναι κανείς στην Αντιπολίτευση, μπορεί να επιδιώκει μικροπολιτικά οφέλη υψώνοντας τόνους δεξιά και αριστερά. Όχι, όμως, στα εθνικά θέματα. Εδώ χρειάζεται σοβαρότητα. Και η σοβαρότητα επιδεικνύεται από την Κυβέρνηση. Νομίζουμε ότι και στη χθεσινή ενημέρωση που έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών σε όλα τα κόμματα, υπάρχει  εθνική ομοψυχία. Πάνω σ’ αυτή θα χτίσουμε. Είναι σημαντικό αυτό. Ας αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές κορώνες».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας, στον απόηχο της νέας τουρκικής NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, δήλωσε την περασμένη Τρίτη, ότι «στις παρούσες συνθήκες, η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος», ενώ και σήμερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, επισήμανε ότι «όταν ένα κυριαρχικό δικαίωμα αμφισβητείται de facto, ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστείς, είναι να το ασκήσεις».

Συγκεκριμένα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πιστεύω ότι τούτη είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα ξεκινώντας από την Κρήτη, νότια και ανατολικά της Κρήτης και αναλόγως των εξελίξεων, προχωρώντας και νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Και το λέω διότι, όταν υπάρχει μια τόσο έντονη αμφισβήτηση του κυριαρχικού σου δικαιώματος, de facto αμφισβήτηση με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων, δεν έχεις άλλο δρόμο να το υπερασπιστείς από το να το ασκήσεις».