Τον δρόμο για την είσοδο επενδυτή μειοψηφίας στην Αριάδνη Interconnection, φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική, αναμένεται να ανοίξει σύντομα ο ΑΔΜΗΕ, με τη δημοσίευση της διεθνούς πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους «μνηστήρες». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει ήδη ολοκληρώσει την επικαιροποίηση της πρόσκλησης, μέσω της οποίας θα δρομολογηθεί η παραχώρηση του μετοχικού πακέτου από την 100% θυγατρική του Αριάδνη Interconnection, την οποία αναμένεται να στείλει άμεσα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν έχει οριστικοποιηθεί το ποσοστό που θα παραχωρηθεί μέσω του διαγωνισμού και το οποίο θα ανέρχεται στο 20% της μετοχικής σύνθεσης της Αριάδνη. Έτσι, με την έγκριση της προκήρυξης από τη ΡΑΕ, ο Διαχειριστής θα μπορεί να ξεκινήσει την πρώτη φάση της διαδικασίας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχει μία σειρά από αποφάσεις της ΡΑΕ που ακόμη εκκρεμούν και οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε να ξεκαθαρίσουν πλήρως οι χρηματοοικονομικοί παράμετροι εκμετάλλευσης του έργου. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η έγκριση από την Αρχή του επιτρεπόμενου εσόδου του έργου για τα έτη 2018-2021. Το επιτρεπόμενο έσοδο πρόκειται να καθοριστεί από τη ΡΑΕ ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει η Αρχή για το υπόλοιπο σύστημα μεταφοράς το οποίο διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ. Κι αυτό γιατί η διασύνδεση έχει χαρακτηρισθεί ως Έργο Μείζονος Σημασίας και απολαμβάνει πρόσθετη απόδοση (WACC premium) έναντι του υπόλοιπου συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η «ορατότητα» των χρηματοοικονομικών παραμέτρων της διασύνδεσης, με σημαντικότερη τα έσοδα του έργου, αποτελούν σημαντική παράμετρο για την προσέλκυση επενδυτών στον διαγωνισμό. Επομένως, είναι απαραίτητο να διασαφηθούν πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά στοιχεία για τους όρους που θα περιλαμβάνονται στην πρόσκληση και τους οποίους θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι επενδυτές, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν το μειοψηφικό «πακέτο» του φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπονται σημαντικά χρηματοοικονομικά εχέγγυα, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι ο επενδυτής μειοψηφίας θα έχει κεφαλαιακή επάρκεια, για να συνδράμει στην υλοποίηση του έργου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσκληση θα θέτει υψηλό πήχη (της τάξης των αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες) στα ανάλογα περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να βρίσκονται υπό την κυριότητα των «μνηστήρων» τα τελευταία χρόνια. Σε ανάλογο ύψος θα κινείται και ο πήχης για τα διαθέσιμα κεφάλαια των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, οι οποίες ενδεχομένως θα θελήσουν να διεκδικήσουν την είσοδό τους στην Αριάδνη.

Από την άλλη πλευρά, στην αρχική πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε συντάξει ο ΑΔΜΗΕ, προσδιοριζόταν πως κατά τη διαδικασία επιλογής προτεραιότητα θα έχουν οι πιστοποιημένοι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς. Ωστόσο, είναι πιθανό αυτή η παράμετρος να έχει εξαλειφθεί στην επικαιροποιημένη πρόσκληση.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")