ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΑΙΣ: Αναθεώρηση Προβλέψεων για το Πετρέλαιο

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΑΙΣ: Αναθεώρηση Προβλέψεων για το Πετρέλαιο
του Dino Mahtani - FT
Πεμ, 3 Ιανουαρίου 2008 - 05:25
Το παρατηρητήριο των βιομηχανικών χωρών για τη χρήση του πετρελαίου παραδέχτηκε ότι δεν έχει επιδείξει τη δέουσα προσοχή στο θέμα της επάρκειας των αποθεμάτων, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η άντληση και ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου πραγματοποιείται με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν.


Το παρατηρητήριο των βιομηχανικών χωρών για τη χρήση του πετρελαίου παραδέχτηκε ότι δεν έχει επιδείξει τη δέουσα προσοχή στο θέμα της επάρκειας των αποθεμάτων, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η άντληση και ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου πραγματοποιείται με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν. Προκειμένου να επανορθώσει, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε τη διενέργεια μίας νέας μελέτης -τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν του χρόνου- βάσει της οποίας θα επαναπροσδιοριστούν οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της για τα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως.
Η νέα πρωτοβουλία σημειώνεται στον απόηχο

προηγούμενης ανακοίνωσης της υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία ο πλανήτης θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με μία σοβαρή ενεργειακή "κρίση" έως το 2015, λόγω των ελλιπών επενδύσεων για την αξιοποίηση των αποθεμάτων σε μία περίοδο ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης. Παράλληλα με τα σχέδια για τη δημιουργία μίας νέας βάσης δεδομένων που θα καταγράφει την πορεία της παραγωγής στα 250 κορυφαία διυλιστήρια του πλανήτη, η υπηρεσία προτίθεται να αναθεωρήσει και τις προβλέψεις της για τη χρήση των αποθεμάτων, οι οποίες μέχρι πρότινος στηρίζονταν σε στοιχεία της Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS) των ΗΠΑ τα οποία έχουν συχνά δεχτεί έντονη αμφισβήτηση.


Ο οικονομικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπάιρολ, παραδέχεται ότι η μεγάλη έμφαση που δίνει η υπηρεσία στο θέμα της ζήτησης πετρελαίου "είναι λάθος" και επισημαίνει ότι στη νέα μελέτη θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στους παράγοντες που σχετίζονται με την άντληση και εκμετάλλευση των αποθεμάτων. Πολλά στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς αντιμετωπίζουν πάντως τα στοιχεία της USGS, στα οποία στηρίζονταν μέχρι πρότινος οι προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, με μεγάλο σκεπτικισμό εκφράζοντας επιφυλάξεις για την εγκυρότητά τους.

(δημοσιεύτηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 29-30/12/2007)