Καταρρίπτει Αλλεπάλληλα Ρεκόρ ο Χρυσός

Το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο συνέχισε να καταρρίπτει χθες η τιμή του χρυσού στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου, εκμεταλλευόμενο την ξέφρενη πορεία του πετρελαίου, τις δυσοίωνες γεωπολιτικές εξελίξεις και την ιδιότητά του ως «ασφαλές καταφύγιο» έναντι του ασθενούς δολαρίου και του πληθωρισμού.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Παρ, 4 Ιανουαρίου 2008 - 02:58


Το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο συνέχισε να καταρρίπτει χθες η τιμή του χρυσού στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου, εκμεταλλευόμενο την ξέφρενη πορεία του πετρελαίου, τις δυσοίωνες γεωπολιτικές εξελίξεις και την ιδιότητά του ως «ασφαλές καταφύγιο» έναντι του ασθενούς δολαρίου και του πληθωρισμού. Η τιμή διαμορφωνόταν ώς χθες το μεσημέρι πολύ κοντά στα 868 δολάρια η ουγγιά, έχοντας προχθές -και για πρώτη φορά στα 28 χρόνια της διαπραγμάτευσής της- καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ των 850 δολαρίων, που καταγράφηκε το 1980, με την τότε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου μεσούσης της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, «ο βασικότερος λόγος της ανόδου ήταν το ότι οι τιμές του αργού κατέρριψαν το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων», ενισχύοντας και πάλι τους φόβους για άνοδο του πληθωρισμού. Ο δεύτερος παράγοντας ήταν η εξασθένηση του δολαρίου.


Ενας τρίτος λόγος, πάντως, είναι οι αυξημένες αγορές κοσμημάτων στις νέες ασιατικές υπερδυνάμεις, Κίνα και Ινδία. Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν, ωστόσο, ότι η πορεία των τιμών χθες και προχθές έγινε ενδεχομένως αντικείμενο υπερβολικής προσοχής, δεδομένου ότι ο όγκος των συναλλαγών υπήρξε αναμενόμενα μικρός μετά την επιστροφή από τις εορταστικές αργίες, κάτι που σημαίνει ότι οι κατά τα άλλα φυσιολογικές συναλλαγές επηρέασαν την αγορά περισσότερο από όσο συνήθως.


Προοπτική στα 900 δολ.


Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε πέρυσι κατά 30%, ενώ τον Δεκέμβριο κατέγραφε διαρκώς κέρδη παρά τις ρευστοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν για κερδοσκοπικούς λόγους πριν από την εκπνοή του 2007. Οι αναλυτές διαβλέπουν ως πολύ πιθανή την προοπτική ανόδου στα επίπεδα των 900 δολαρίων η ουγγιά ή και ακόμα υψηλότερα, εφόσον «η αμερικανική οικονομία δεν εμφανίζει ενδείξεις βελτίωσης και η εξασθένηση του νομίσματός της, σε συνδυασμό με το ακριβό πετρέλαιο, ενισχύουν τον πληθωρισμό».


Κάποιοι δεν αποκλείουν, μάλιστα, την εκτίναξη της τιμής μέχρι και στα 1.200 δολάρια η ουγγιά, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων δραστική συρρίκνωση της δραστηριότητας στη Νότια Αφρική, υπ’ αριθμόν 1 παραγωγό χρυσού του κόσμου, σε επίπεδα πρωτοφανή μετά τη δεκαετία του ’30. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «ο κόσμος κάνει συνεχώς λόγο για την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, όμως και εκείνη των τιμών του χρυσού θα πρωταγωνιστήσει φέτος στις συζητήσεις».