Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου - Τουρκία: Τουλάχιστον 25 Νεκροί και 804 Τραυματίες Από τον Σεισμό

Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου - Τουρκία: Τουλάχιστον 25 Νεκροί και 804 Τραυματίες Από τον Σεισμό
energia.gr
Σαβ, 31 Οκτωβρίου 2020 - 12:58

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 

, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 30-10-2020. Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία, σήμερα το πρωί ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται σε 25 και σε τουλάχιστον 804 των τραυματιών, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια κτιρίων στην Σμύρνη, σύμφωνα με την τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών AFAD. Τουλάχιστον 743 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Σμύρνη και σε γειτονικές επαρχίες, 5 στην Μανίσα, 2 στο Μπαλίκεσιρ και 54 στο Αϊδίνιο. Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι 435 άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία, ενώ 25 βρίσκονται στην εντατική και 9 υποβάλλονται σε επεμβάσεις

Επίσης σημείωσε ότι 364 έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και ότι ιατρικές ομάδες και συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν να εργάζονται στην Σμύρνη για να "ανακουφίσουν τον πόνο" των ανθρώπων.

Τουλάχιστον 389 μετασεισμοί, με 33 να είναι ισχυρότεροι από 4.0 βαθμούς καταγράφηκαν, σύμφωνα με την AFAD.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν απεγκλωβίσει τουλάχιστον 100 ανθρώπους από τα συντρίμμια μέχρι στιγμής, σημείωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις διάσωσης είχαν ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί σε οκτώ κτίρια στην Σμύρνη --την τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, ενώ συνεχίζονται σε εννέα άλλα, πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι έχει αρχίσει η αποτίμηση των ζημιών σε δημόσια κτίρια.

Στο κεντρικό τμήμα της Σμύρνης τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονται να σώσουν μια μητέρα και τα τέσσερά της παιδιά από τα ερείπια κτιρίου.

Κάτοικος της Σμύρνης, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters ότι και οι δυο γονείς της εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια κτιρίου. "Δεν μπόρεσα να έχω νέα τους. Δεν μπόρεσα να έχω νέα τους", δήλωσε η γυναίκα στο Reuters, απαντώντας σε ερώτηση για τις προσπάθειες να φτάσουν σε αυτούς σωστικά συνεργεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Χίος

Η κήρυξη των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, ήτοι από την 30-10-2020 και για έξι (6) μήνες, δηλαδή έως και 30 Απριλίου 2021. Αλλά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο δήμος Χίου λόγω εκτεταμένων ζημιών από τον ισχυρό σεισμό των 6,7Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή με επίκεντρο τη Σάμο.

Έπειτα από τη συνεδρίαση του έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Χίου που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση των συνεπειών στο νησί του ισχυρού σεισμού, αποφασίστηκε ομόφωνα:

1. Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα υποδομών, σε σπίτια, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.

2. Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου.

Οι πληγέντες από το σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου, είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.

Σάμος: Αγκαλιασμένα βρέθηκαν τα δύο νεκρά παιδιά

Βαριά πληγωμένη και βυθισμένη στο πένθος είναι η Σάμος που έζησε χθες τον τρόμο με τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ , ενώ άφησαν την τελευταία τους πνοή κάτω από τοίχο που κατέρρευσε στο Βαθύ, δύο μαθητές Λυκείου, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, 15 και 17 ετών. Τα δύο παιδιά βρέθηκαν νεκρά, αγκαλιασμένα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι.

Ο 17χρονος μάλιστα ήταν ο γιος του τοπικού δημοσιογράφου Αλέξη Κομνηνού, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook είπε το τελευταίο «αντίο» στον γιο του. Μεταξύ άλλων, στο σπαρακτικό μήνυμα γράφει: «Σήμερα ο Θεός θέλησε να σε πάρει κοντά του, να έχει έναν μικρό άγγελο δίπλα του για τα μετέπειτα χρόνια. Ξέρω ότι είσαι ευτυχισμένος επάνω στη γειτονιά των αγγέλων κρατώντας από το χέρι την αγαπημένη σου Κλαίρη. Να μου φιλήσεις την Κλαίρη και δώσε μου υπόσχεση ότι θα την προσέχεις. Να ξέρεις ότι σήμερα έχασα το μεγαλύτερο μέρος της καρδιάς μου...».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο άτυχος πατέρας κλήθηκε στο σημείο για ρεπορτάζ και έμελλε να μάθει ότι στους νεκρούς ήταν ο γιος του.

Ο Αλέξης Κομνηνός σε άλλη ανάρτηση μιλά στον γιο του σε δεύτερο πρόσωπο: «Σε καμάρωνα αγόρι μου. Έβλεπα τα δικά μου νιάτα. Ανέπνεες για την Κλαίρη και η Κλαίρη για σένα...». Μαρτυρίες πιθανολογούν ότι την ώρα της σεισμικής δόνησης ο 17χρονος μαθητής αγκάλιασε τη 15χρονη φίλη του για να την προστατεύσει χωρίς όμως να φανταστεί την τραγική εξέλιξη.

Στο νησί της Σάμου είναι όλοι συντετριμμένοι από την τραγωδία που χτύπησε τις δύο οικογένειες, ενώ το Βαθύ είναι από τις περιοχές που μετρά πολλές πληγές. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο νησί της Σάμου για να δει ο ίδιος την κατάσταση στο νησί.