Άλλο Ναυτικές Ασκήσεις, Άλλο Σεισμικές Έρευνες – Μια Απάντηση στον Πτέραρχο Χριστοδούλου

Άλλο Ναυτικές Ασκήσεις, Άλλο Σεισμικές Έρευνες – Μια Απάντηση στον Πτέραρχο Χριστοδούλου
του Άγγελου Συρίγου
Δευ, 2 Νοεμβρίου 2020 - 17:33

Ο πτέραρχος Χριστοδούλου σε άρθρο του σχολίασε κάποιες απόψεις μου. Δεν γνωρίζω τον κ. Χριστοδούλου, αλλά η θεσμική ιδιότητά του ως επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ με υποχρεώνει να απαντήσω. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

ΠρώτονΔιεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων στα 6,1 ναυτικά μίλια από τις ακτές μας: Ως προς την άποψη μου ότι η Τουρκία (αλλά και άλλες ξένες χώρες) δύνανται να εκτελούν ασκήσεις στα 6,1 ναυτικά μίλια από τα νησιά μας, πιθανόν να μην ακούσατε ότι στην εκπομπή της 26ης Οκτωβρίου 2020, για την οποία με μέμφεστε, αναφέρομαι συγκεκριμένα σε "ναυτικές ασκήσεις" (βλ. σημείο 7:48' και μετά). Είναι ενδιαφέρον ότι εσείς ο ίδιος αποδέχεστε λίγο παρακάτω στο άρθρο σας ότι πράγματι μπορούν τρίτες χώρες να διεξάγουν ναυτικές ασκήσεις πέραν των έξι μιλίων.

Θα ήταν περίεργο να λέγατε κάτι διαφορετικό, διότι το γνωρίζετε καλώς ως τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Όλες οι χώρες του κόσμου μπορούν να διεξάγουν ναυτικές ασκήσεις στα 6,1 ναυτικά μίλια από τις ακτές μας. Αντιστοίχως κι εμείς μπορούμε να διεξάγουμε και διεξάγουμε στρατιωτικές ασκήσεις στα 6,1 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Εννοείται ότι ασκήσεις που περιλαμβάνουν και αεροπορικές δυνάμεις δεν μπορούν να είναι πλησιέστερα των 10 ναυτικών μιλίων.

ΔεύτερονΩς προς τον εναέριο χώρο μας: Πράγματι από το 1931 έχουμε εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων. Πιθανόν, όμως, σας διαφεύγει ότι πέντε χρόνια μετά το 1931, με τον νεότερο νόμο 230/1936, η χώρα μας όρισε εύρος χωρικών υδάτων στα έξι ναυτικά μίλια. Επομένως, ή μας αρέσει ή όχι υπάρχει διαφορά μεταξύ του εύρους των χωρικών υδάτων μας (στα έξι ναυτικά μίλια) και αυτού του εναέριου χώρου (στα 10 ναυτικά μίλια). Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Είναι επίσης προφανές ότι υποστηρίζω πως οι Τούρκοι πρέπει να ενημερώνουν για τα σχέδια πτήσεώς τους πριν εισέλθουν στα όρια του FIR Αθηνών.

ΤρίτονΚαθόρισε ο Νόμος ΔΡΜΑ («περί διάπλου και διαμονής εμπορικών πλοίων παρά τας Ελληνικάς Ακτάς και περί Αστυνομίας λιμένων και όρμων εν καιρώ πολέμου») του 1913 χωρικά ύδατα 10 ναυτικών μιλίων;

(η συνέχεια στο slpress.gr)