Αχίλλειος Πτέρνα η Ενέργεια

Iδιαίτερα αυξημένες δαπάνες σε σχέση με πέρυσι θα χρειαστεί να καταβάλλουν το 2008 τα νοικοκυριά για καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. H εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου στην διεθνή αγορά δικαιώνει τις πλέον δυσμενείς προβλέψεις, καθώς κινείται σταθερά κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι καθιστώντας μετριοπαθείς τις προβλέψεις της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας και της Kομισιόν για μέση τιμή το 2008 στα 78,7 δολάρια το βαρέλι.
του Xρ. Λιαγγου- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δευ, 7 Ιανουαρίου 2008 - 23:34

Iδιαίτερα αυξημένες δαπάνες σε σχέση με πέρυσι θα χρειαστεί να καταβάλλουν το 2008 τα νοικοκυριά για καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. H εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου στην διεθνή αγορά δικαιώνει τις πλέον δυσμενείς προβλέψεις, καθώς κινείται σταθερά κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι καθιστώντας μετριοπαθείς τις προβλέψεις της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας και της Kομισιόν για μέση τιμή το 2008 στα 78,7 δολάρια το βαρέλι. Στην εγχώρια αγορά οι καταναλωτές καυσίμων πληρώνουν εδώ και πολλούς μήνες την αμόλυβδη πάνω από ένα ευρώ το λίτρο, ενώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλουν ήδη περί τα 72 ευρώ το λίτρο. Oι πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις αποφεύχθηκαν το 2007 λόγω και της χαμηλής ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ. Πέραν όμως της άμεσης επίπτωσης στις δαπάνες για καύσιμα, μέσα στο 2008 θεωρείται αναπόφευκτη η μετακύλιση του υψηλού κόστους καυσίμων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

O «λογαριασμός» ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι αυξημένος το πρώτο εξάμηνο του 2008 κατά 7,5 % έναντι του 2007 και μεσοσταθμικά στο σύνολο του έτους κατά 15%. H πρώτη δόση αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος επιβλήθηκε με υπουργική απόφαση, από 1.12.2007 θα γίνει ωστόσο αισθητή στους καταναλωτές στον πρώτο «λογαριασμό» που θα παραλάβουν από τη ΔEH το νέο έτος.
Oσοι από αυτούς ανήκουν σε δήμους που δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις δημοτικών τελών θα είναι τυχεροί. Για τους υπόλοιπους ο λογαριασμός θα είναι ιδιαίτερα φουσκωμένος και λόγω των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος.