Ισχυρό πλήγμα δέχτηκαν και συνεχίζουν να δέχονται οι ελληνικές επιχειρήσεις από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Alco το διάστημα 19 - 26 Οκτωβρίου για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), σε δείγμα 400 επιχειρήσεων μελών του από όλους τους κλάδους της οικονομίας (εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση)

Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Alco οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν μείωση εσόδων κατά το προηγούμενο διάστημα, ενώ στην πλειονότητά τους (65%) θεωρούν ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

Αναλυτικότερα, η έρευνα αποτύπωσε με σαφήνεια τέσσερις βασικούς άξονες ερωτήσεων / συμπερασμάτων σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος που προκαλεί η πανδημία στα μέλη του ΕΒΕΑ, αλλά και σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα στήριξης της Πολιτείας.

Πρώτος άξονας, η καθολική αρνητική επίπτωση της πανδημίας στις επιχειρήσεις - μέλη του ΕΒΕΑ, 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πληγεί. Το πλήγμα είναι μεγάλο για το 65% των επιχειρήσεων (22% πολύ - 43% αρκετά), ενώ σχετικά περιορισμένο είναι για ένα πρόσθετο 25% των επιχειρήσεων.

Δεύτερος άξονας, η σημαντική μείωση εσόδων το τελευταίο εξάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το 80,5% δηλώνει μείωση εσόδων. Η πλειονότητα, μάλιστα, (49,5%) δηλώνει μείωση που ξεπερνά σε ποσοστό το 20% σε σχέση με το 2019. Το 28% αναφέρει μείωση από 21% - 40%, ενώ το 21,5% αναφέρει μείωση πάνω από 41%. Η εκτίμηση για το 2020 καταλήγει σε περιορισμό της πτωτικής πορείας των εσόδων και όχι ανάκαμψή τους, αφού το 54% των επιχειρήσεων αναμένει νέα μείωση εσόδων, μικρότερη όμως σε σχέση με τη σημερινή.

Αξιοποίηση εργαλείων

Τρίτος άξονας, η έντονη χρήση των μέτρων στήριξης που θέσπισε η Πολιτεία, από όλες τις επιχειρήσεις - μέλη του ΕΒΕΑ. Κατά μέσο όρο κάθε επιχείρηση αξιοποίησε 1,5 μέτρο στήριξης. Μεγαλύτερη χρήση είχαν η αναστολή συμβάσεων εργαζομένων (44%), η επιστρεπτέα προκαταβολή (38%), η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων (30%) και η μείωση ενοικίου (25%).

Τέταρτος άξονας, η αξιολόγηση σε σχέση με την επάρκεια των μέτρων στήριξης και την αντίληψη για τις δυνατότητες της Πολιτείας να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για τις επιχειρήσεις. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (65%) θεωρεί τα μέτρα ανεπαρκή, έναντι του 26% που τα θεωρεί επαρκή. Την ίδια στιγμή, το 70% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι αποτυπώνουν το σημαντικό πλήγμα που επιφέρει η πανδημία στις επιχειρήσεις - μέλη του ΕΒΕΑ και καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την Πολιτεία για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Η ανάγκη», τονίζει ο κ. Μίχαλος, «γίνεται πιο επιτακτική σήμερα λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν με τα τοπικά γενικά lockdowns σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, αλλά και το “λουκέτο” στην εστίαση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων, όπως ήδη επεσήμανα από την πρώτη ημέρα, δεν επαρκούν και θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και θέλει και μπορεί να συμβάλει για την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία. Χρέος της κυβέρνησης είναι ναι μεν να συμβουλεύεται τους ειδικούς επιστήμονες για τη δημόσια υγεία, που χωρίς καμία αντίρρηση είναι το υπέρτατο αγαθό, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις θέσεις και τις απόψεις των παραγωγικών τάξεων που έχουν πληγεί καίρια.

Για να βγει η χώρα νικήτρια από την πανδημία θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και συνεννόηση. Και σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο όλων είναι να καταστήσουμε ισχυρή τη δημόσια υγεία, στόχος που δεν σχετίζεται με το λουκέτο στις επιχειρήσεις».

Αύξηση επισκέψεων στα σούπερ μάρκετ της συμπρωτεύουσας

Αυξημένη κίνηση στα σούπερ μάρκετ καταγράφηκε την πρώτη μέρα του γενικού lockdown στη Θεσσαλονίκη, εξέλιξη που θεωρείται αναμενόμενη δεδομένου ότι οι πολίτες της συμπρωτεύουσας προετοιμάζονται για τη 14ήμερη καραντίνα.

Οι αναλυτές της αγοράς των σούπερ μάρκετ, μιλώντας στη «Ν», αναφέρουν ότι αναμένεται μια επιπλέον τόνωση στο ράφι της συμπρωτεύουσας, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό σε σχέση με τις επιδόσεις της πρώτης καθολικής καραντίνας του Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 24 Φεβρουαρίου 2020 έως 29 Μαρτίου 2020, κατά την οποία έχει καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα τέλη Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει τις περιόδους όπως το κλείσιμο των σχολείων στις 10 Μαρτίου, το λουκέτο σε εστίαση και μέσα πολιτισμού στις 14, καθώς και τη γενική καραντίνα που ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη κατέγραψαν αύξηση 36% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές συνολικά η Θεσσαλονίκη από την αρχή του έτους και δη από το ξέσπασμα της πανδημίας αποτελεί μια γεωγραφική περιοχή που εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς κατανάλωσης. Ενδεικτικά, τα στοιχεία της IRI υποδεικνύουν ότι σε επίπεδο εννεαμήνου η Θεσσαλονίκη καταγράφει αύξηση πωλήσεων στις ταχυκίνητες κατηγορίες προϊόντων της τάξης του 10,7%, επίδοση σημαντικά υψηλότερη από το 8,2% που αποτελεί τη συνολική αύξηση της αγοράς από την αρχή του έτους έως και τον Σεπτέμβριο.

Το νέο κύμα της πανδημίας θα ανεβάσει πάλι τις ταχύτητες στα σούπερ μάρκετ, αφού, ανεξάρτητα με την επιβαλλόμενη καραντίνα κάποιων ημερών ή όχι, οι καταναλωτές θα περιορίσουν εκ νέου τις μετακινήσεις τους και τις επισκέψεις τους στα μαγαζιά. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, από πλευράς αναλυτών, είναι κατά πόσο κατά τους χειμερινούς μήνες θα ενισχυθεί περαιτέρω το ηλεκτρονικό κανάλι των αλυσίδων ή εάν οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τα φυσικά καταστήματα. «Δεδομένης της πανδημίας, η επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ πέρα από την κάλυψη βασικών αναγκών αποτελεί και μια αφορμή για βόλτα/έξοδο για πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών. Ωστόσο, οι χειμερινοί μήνες κατά τους οποίους οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες αποτελούν αντικίνητρο για εξίσου σημαντική μερίδα καταναλωτών που θα προτιμήσει να μείνει στο σπίτι για να περιορίσει ακόμα περισσότερο την έκθεσή της, είτε στον κορονοϊό είτε σε μια απλή γρίπη», εκτιμούν οι αναλυτές του κλάδου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")