Ακόμη πιο ακριβά θα κληθούν να πληρώσουν αυτόν τον χειμώνα τα νοικοκυριά το πετρέλαιο, που ήδη τρέχει με... 100. Παρά την υποχώρηση των δύο τελευταίων ημερών στα 98 δολάρια, μετά την κούρσα ρεκόρ, κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές και στελέχη του ΟΠΕΚ φοβούνται ότι όχι μόνο δεν θα ανακοπεί το ράλι που οδήγησε το μαύρο χρυσό στα 100,08 δολάρια, αλλά και ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν τα 110 δολάρια το βαρέλι τούς αμέσως επόμενους μήνες, λόγω του «πάρτι» που κάνουν οι κερδοσκόποι στην αγορά.

Ακόμη πιο ακριβά θα κληθούν να πληρώσουν αυτόν τον χειμώνα τα νοικοκυριά το πετρέλαιο, που ήδη τρέχει με... 100. Παρά την υποχώρηση των δύο τελευταίων ημερών στα 98 δολάρια, μετά την κούρσα ρεκόρ, κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές και στελέχη του ΟΠΕΚ φοβούνται ότι όχι μόνο δεν θα ανακοπεί το ράλι που οδήγησε το μαύρο χρυσό στα 100,08 δολάρια, αλλά και ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν τα 110 δολάρια το βαρέλι τούς αμέσως επόμενους μήνες, λόγω του «πάρτι» που κάνουν οι κερδοσκόποι στην αγορά.


Το πρώτο σοκ δέχτηκαν όσοι επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο τα βενζινάδικα για να αγοράσουν βενζίνη. Οι τιμές της αμόλυβδης σε αρκετές περιοχές της Αθήνας έχουν ήδη φτάσει το 1,20 ευρώ, ενώ στις Εθνικές Οδούς και στην περιφέρεια έχουν σκαρφαλώσει ακόμη και στα 1,30 ευρώ το λίτρο.


Η αύξηση των καυσίμων απειλεί να εκτινάξει στα ύψη τον πληθωρισμό, γεγονός που με τη σειρά του θα προκαλέσει αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που παραμένει προσηλωμένη στον στόχο του ελέγχου του πληθωρισμού προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Εάν πραγματοποιηθεί και νέα αύξηση, θα σφίξει κι άλλο η θηλιά γύρω από τον λαιμό των δανειοληπτών, πολλοί από τους οποίους είναι ήδη υπερδανεισμένοι.

Αύξηση επιτοκίων


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο αντιπρόεδρος της τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος σε προχθεσινές δηλώσεις τους τόνισαν με ξεκάθαρο τρόπο ότι υπάρχει πιθανότητα να αυξήσουν τα επιτόκια μέσα στους επόμενους μήνες για να μπει φρένο στις αυξήσεις των τιμών. Σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη ο κ. Τρισέ είπε ότι, παρά την κρίση στις αγορές χρήματος λόγω του φόβου για ύφεση στις ΗΠΑ, η αστάθεια μειώνεται και ότι η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια της ΕΚΤ να τονώσει με ρευστότητα τις τράπεζες δεν μεταβάλλει τον στόχο της, που είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν πια μια νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού σε ευρώ, από 4% σήμερα σε 4,25% πιθανότατα την άνοιξη, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τα επιτόκια δανείων και πιστωτικών καρτών