Έτσι, η εβδομάδα ξεκίνησε ανοδικά και με αισιοδοξία για τις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με την ελπίδα ότι ο ΟΠΕΚ + θα διατηρήσει τις τρέχουσες περικοπές παραγωγής, καθώς η παγκόσμια ζήτηση παραμένει αδύναμη εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19.
Η ομάδα των χωρών του ΟΠΕΚ+, η οποία έχει ξεκινήσει να περιορίζει την παραγωγή της ήδη από τον Ιανουάριο του 2017 με στόχο την τήρηση των τιμών του αργού, μειώνει τώρα την παραγωγή κατά 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (b / d), έναντι περικοπών συνολικού ύψους 9,7 εκατομμυρίων b / d που επιβλήθηκαν από την 1η Μαΐου έως την 1η Αυγούστου. Από τις αρχές του 2021 αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές κατά 2 εκατομμύρια b / d.
Τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα και την Ιαπωνία, που θεωρούνται η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αντίστοιχα, υποστηρίζουν επίσης την αύξηση των τιμών.
Ωστόσο, οι ανησυχίες ότι η χαμηλή ζήτηση πετρελαίου θα συνεχιστεί καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως έχει πλέον φτάσει τα 54,3 εκατομμύρια, ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ, η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο, εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή του αριθμού των κρουσμάτων με πάνω από 11 εκατομμύρια, ενώ οι στην Ινδία ανέρχονται πλέον σε 8,8 εκατομμύρια και η Βραζιλία ακολουθεί με περισσότερες από 5,8 εκατομμύρια κρούσματα.
Μετά την άρση της κατάστασης ανωτέρας βίας στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και στα λιμάνια της, η Λιβύη αύξησε την παραγωγή πετρελαίου της σε 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, πυροδοτώντας ανησυχίες για μία «φούσκα» προσφοράς που θα περιορίσει περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.
Ο αναλυτής για θέματα πολιτικού ρίσκου και πετρελαίου Jose Chalhoub δήλωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) υποβάθμισε την ευφορία που έχει προκληθεί εν όψει των εξελίξεων για την ανάπτυξη εμβολίου και αντ 'αυτού τόνισε την έλλειψη ζήτησης μετά τη βραχυχρόνια αύξηση 12% στις τιμές του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.
Ο Chalhoub επισήμανε ότι η κρίση της προσφοράς και η αδύναμη κρίση της ζήτησης θα συνεχιστούν όσο παραμένουν τα lockdown και οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία.
Στην τελευταία μηνιαία έκθεση πετρελαίου, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι «τα εμβόλια είναι απίθανο να αυξήσουν σημαντικά τη ζήτηση μέχρι το επόμενο έτος».