Νέο νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα αφορούν τα ναυτιλιακά καύσιμα και άλλα είδη πετρελαίου.

Νέο νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα αφορούν τα ναυτιλιακά καύσιμα και άλλα είδη πετρελαίου. Χθες κατά την πρώτη μέρα συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του νομοσχεδίου «κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών - ενιαίο τέλος ακινήτων - αντιμετώπιση λαθρεμπορίου και λοιπές διατάξεις» ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας ανέφερε ότι έχουν συσταθεί στο υπουργείο ομάδες εργασίας που επεξεργάζονται διατάξεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου που συντελείται μέσω των ναυτιλιακών καυσίμων και άλλων ειδών πετρελαίου. Σημείωσε δε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή δεν τελειώνουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου αλλά τώρα ξεκινούν, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση «θα κάναμε μια τρύπα στο νερό». Με τη φράση αυτή απάντησε ο κ. Μπέζας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παν. Λαφαζάνη, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε ισχυριστεί ότι με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν θα ελέγξει κανέναν.

Πάντως, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΛΑΟΣ δεν αποκλείουν την ψήφιση των άρθρων που αφορούν την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθούν τις επόμενες μέρες (στις συζητήσεις κατά άρθρο) οι κατάλληλες απαντήσεις από τον υφυπουργό Οικονομικών. Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος στην ομίλια του είπε ότι εάν «θέλετε να πούμε ναι στην εξομοίωση θα πρέπει να μας εξηγήσετε τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου αναλυτικά», ενώ ζήτησε και τις έξι υπουργικές απαφάσεις που θα εκδοθούν σχετικά. Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «εάν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αντιμωπίσει το λαθρεμπόριο, θα βοηθήσουμε» τονίζοντας ωστόσο ότι έχει αρκετές επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής του σχεδίου. Σημειώνεται ότι η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα γίνει από τις 15 Ιανουαρίου.

Ακίνητη περιουσία

Σχετικά με την ακίνητη περιουσία ο υφυπουργός ανέφερε ότι το ενιαίο τέλος είναι κοινωνικά δίκαιο, αφού επιβάλλεται στο σύνολο των πολιτών και των νομικών προσώπων χωρίς εξαιρέσεις. Διευρύνεται, όπως είπε, η φορολογική βάση και ταυτόχρονα προβλέπεται η απαλλαγή αυτών που έχουν μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.

Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν τις διατάξεις που αφορούν τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, θεωρώντας τις ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τα λαϊκά στρώματα. Ο κ. Μπέζας ανέφερε ότι τα νομικά πρόσωπα θα καταβάλουν περί τα 340 εκατ. ευρώ για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους.

Τέλος, σήμερα έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων, η ΓΣΕΕ, καθώς και οι βενζινοπώλες Βορείου Ελλάδος.