Νέο Ρεκόρ για τον Χρυσό - Ανοδικά, Μέταλλα και Αγροτικά προϊόντα

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν χθες οι τιμές του χρυσού, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και εκείνες του πετρελαίου, των βασικών μετάλλων και των αγροτικών αγαθών, με την εξασθένηση του δολαρίου να ωθεί υψηλά τη ζήτηση για πρώτες ύλες ως καταφύγιο κατά του πληθωρισμού.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τετ, 9 Ιανουαρίου 2008 - 02:24


Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκαν χθες οι τιμές του χρυσού, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και εκείνες του πετρελαίου, των βασικών μετάλλων και των αγροτικών αγαθών, με την εξασθένηση του δολαρίου να ωθεί υψηλά τη ζήτηση για πρώτες ύλες ως καταφύγιο κατά του πληθωρισμού. Στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του χρυσού στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου κατέρριψε το ρεκόρ των 875 δολαρίων η ουγγιά, το οποίο είχε καταγράψει το 1980, για να φθάσει έως και τα 879,40 δολάρια. Η τιμή spot έφθασε μέχρι και τα 876,67 δολάρια η ουγγιά, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 868,89 δολαρίων της περασμένης εβδομάδας. Αμφότερες οι τιμές συνιστούν άνοδο της τάξης του 2%. Ο χρυσός κατέγραψε πέρυσι θεαματικά κέρδη, καθώς μεταξύ άλλων θεωρείται ασφαλής επένδυση σε εποχές γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε όλο τον κόσμο. Οπως και το πετρέλαιο, όμως, έτσι και ο χρυσός, προσαρμοσμένος για πληθωρισμό, παραμένει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ του. Το σημερινό αντίστοιχο των 875 δολαρίων του 1980 θα ήταν 2.115 - 2.200 δολάρια. Εκτιμήσεις φέρουν τις φετινές τιμές να διαμορφώνονται κατά μέσον όρο στα 800 δολάρια η ουγγιά. Εκτός από τον χρυσό, ο χαλκός και το νικέλιο παρουσιάζουν φέτος τις καλύτερες επιδόσεις αρχών του έτους από το 1980. Χθες, η τιμή του χαλκού κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη του 3%, στα 7,135 δολάρια ο τόνος, σε μια εξέλιξη που οι αναλυτές αποδίδουν κυρίως στην προσδοκία των αγοραστών πως η ισχυρή ζήτηση από πλευράς Κίνας θα διατηρηθεί. Την Παρασκευή, η τιμή του μετάλλου έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου, ήτοι στα 7.135 δολάρια ο τόνος.


Ανοδος πετρελαίου


Στις αγορές μαύρου χρυσού, ανακόπηκε χθες η τριήμερη υποχώρηση των τιμών, αφενός εν αναμονή στοιχείων περί νέας συρρίκνωσης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά κατά 900.000 βαρέλια, αφετέρου με την απειλή επικείμενου κρούσματος βίας στην όγδοη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, Νιγηρία. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη έφθασε και πάλι τα 97 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 1,91 δολάρια και ανακτώντας μέρος των προχθεσινών απωλειών της, που ανήλθαν στα 2,82 δολάρια. Εκείνη του Brent στην αγορά του Λονδίνου κατέγραφε την ίδια ώρα άνοδο 1,86 δολάρια, στα 96,24 δολάρια το βαρέλι.