Ο τομέας του πετρελαίου δέχτηκε το πιο δυνατό χτύπημα από τη μείωση της ζήτησης ενέργειας λόγω της επιδημίας COVID-19, ενώ ο τομέας των ΑΠΕ συνεχίζει την ταχεία ανάπτυξή του, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). «Η μείωση της ενεργειακής ζήτησης το 2020 είναι επτά φορές μεγαλύτερη από τη μείωση μετά τις οικονομικές κρίσεις του 2008 και του 2009», δήλωσε ο Μπιρόλ σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ενέργειας και Κλίματος της Κωνσταντινούπολης του Πανεπιστημίου Sabanci (IICEC) με θέμα την παρουσίαση του “Turkey Energy Outlook”

Ο Μπιρόλ τόνισε ότι ο τομέας του φυσικού αερίου και του άνθρακα αντιμετώπισε επίσης σοβαρό αδιέξοδο, αλλά μόνο ο τομέας των ΑΠΕ κατάφερε να αντισταθεί στην παγκόσμια μείωση της ζήτησης ενέργειας.

«Ειδικά ο τομέας της ηλιακής ενέργειας αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Οι ηλιακοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 50% όλων των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας που εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως το 2020 », είπε, χαρακτηρίζοντας την ηλιακή ενέργεια ως το νέο «βασιλιάς του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Οι επενδύσεις σε ενέργεια σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν μία άνευ προηγουμένου μείωση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ και πρόσθεσε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 18% παγκοσμίως.

Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις περιορίζουν τις επενδύσεις και μειώνουν τις θέσεις εργασίας για να αποφύγουν την πτώχευση. «Υπάρχει ένα τεράστιο κύμα απολύσεων σε όλο τον κόσμο. Ως τώρα, σχεδόν 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν χάσει τις δουλειές τους στον τομέα της ενέργειας».

Εν μέσω των αλλαγών στην παγκόσμια ενεργειακή δυναμική, η αύξηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την επιδημία του COVID αποτελεί έναν δείκτη ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, δήλωσε ο Μπιρόλ.