Μέτρα Kαταπολέμησης της Λαθρεμπορίας στο Ναυτιλιακό Πετρέλαιο και σε αυτό που Εξάγεται

Μέτρα Kαταπολέμησης της Λαθρεμπορίας στο Ναυτιλιακό Πετρέλαιο και σε αυτό που Εξάγεται
Τετ, 9 Ιανουαρίου 2008 - 05:54
Mέτρα για την αποτροπή φαινομένων λαθρεμπορίας στα άλλα είδη πετρελαίου επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Mέτρα για την αποτροπή φαινομένων λαθρεμπορίας στα άλλα είδη πετρελαίου επεξεργάζεται η κυβέρνηση μετά την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

 Ο υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας αποκάλυψε χθες στη Βουλή ότι στο υπουργείο έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας που επεξεργάζονται μέτρα για το ναυτιλιακό πετρέλαιο αλλά και για το πετρέλαιο που εξάγεται. Είναι αποκαλυπτική η απερίφραστη παραδοχή του κ. Μπέζα πως «τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα είναι μια τρύπα στο νερό αν δεν ακολουθήσουν νομοθετικά μέτρα και για τα άλλα είδη πετρελαίου».


Το θέμα έθεσαν βουλευτές όλων των κομμάτων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κατάργηση του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών, το ενιαίο τέλος στα ακίνητα και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι ειδικά για την περίπτωση του ναυτιλιακού πετρελαίου η επεξεργασία νέων διατάξεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αυτό θα είναι και το περιεχόμενο του επόμενου νομοσχεδίου που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή για τα καύσιμα.

 Σοβαρό ζήτημα λαθρεμπορίας υπάρχει και για το πετρέλαιο που εξάγεται, διότι έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που το ίδιο καύσιμο στη συνέχεια επιστρέφει στη χώρα μας. Για καμία πάντως από τις δύο αυτές περιπτώσεις δεν μπορεί να υπάρξει λύση ανάλογη με αυτήν της εξομοίωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ατέλειες.


Αναφερόμενος στις διατάξεις που συζητούνται στη Βουλή για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι το υφιστάμενο σύστημα με τους διαφορετικούς συντελεστές ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, οδήγησε σε σοβαρές καταστρατηγήσεις και σε εκτεταμένη παράνομη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης. Αποτέλεσμα ήταν, όπως τόνισε, η άδικη κατανομή φορολογικών βαρών. «Με την εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επιβάρυνση των νοικοκυριών τα οποία εξακολουθούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο φόρο που ισχύει σήμερα», είπε ο κ. Μπέζας και επανέλαβε ότι «η διαφορά του φόρου θα επιστρέφεται από το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες πρατηρίων, τους μεταπωλητές και τους άλλους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης, αφού αυτοί υποβάλουν κατάσταση με τις αγορές και τις πωλήσεις του πετρελαίου».