Διαφωνίες στους Κόλπους του OΠΕΚ+ για τη Συνέχιση της Πολιτικής Μείωσης της Παραγωγής Αργού

Διαφωνίες στους Κόλπους του OΠΕΚ+ για τη Συνέχιση της Πολιτικής Μείωσης της Παραγωγής Αργού
energia.gr
Παρ, 27 Νοεμβρίου 2020 - 14:45

Μικτές είναι οι τάσεις που επικρατούν στις τιμές του πετρελαίου σήμερα, Παρασκευή, καθώς ο ΟΠΕΚ +, που αποτελείται από τις χώρες του ΟΠΕΚ και μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός του οργανωμένου «καρτέλ» παραγωγών αργού, ταλανίζεται από διαφωνίες ανάμεσα στις χώρες που τον απαρτίζουν σχετικά με το εάν θα επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και το 2021. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent διαπραγματευόταν στα 47,81 $ το βαρέλι στις 0635 GMT, αυξημένο κατά 0,04% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης, οπότε είχε φτάσει τα 47,79 $ το βαρέλι

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 45,04 $ ανά βαρέλι , μειωμένο κατά 1,46% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο, στα 45,71 $ το βαρέλι.

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών την Παρασκευή, καθώς σημειώθηκε διαφωνία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας ΟΠΕΚ + σχετικά με την παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου.

Η ομάδα ΟΠΕΚ +, που έχει ξεκινήσει περικοπές στην παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2017 για να υποστηρίξει τις τιμές, μειώνει τώρα την παραγωγή κατά 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε επίπεδα χαμηλότερα από τις μειώσεις παραγωγής συνολικού ύψους 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που είχαν επιβληθεί από την 1η Μαΐου έως την 1 Αυγούστου.

Ο όμιλος αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από το επόμενο έτος σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία του. Ωστόσο, οι αγορές προέβλεπαν μία μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση της ζήτησης λόγω των μέτρων για τον COVID-19 και ο ΟΠΕΚ + έδειξε ότι ενδέχεται να καθυστερήσει αυτήν την αύξηση για να συνεχίσει την στήριξη του επιπέδου των τιμών του αργού. Μετά από μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, «έσπασε» το consensus ανάμεσα στα μέλη της ομάδας σχετικά με το τι θα κάνουν στη συνέχεια.

Η ομάδα πρόκειται να αποφασίσει σχετικά με την παράταση στη συνάντηση των μελών της στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου.

Η ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται επίσης και στις προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία θεωρείται πιο βιώσιμη χάρη στις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών.

Παράλληλα, η αισιοδοξία στον απόηχο των θετικών εξελίξεων αναφορικά με το εμβόλιο για τον COVID-19 περιόρισε την πτώση των τιμών του πετρελαίου, επισκιάζοντας τις ανησυχίες που προκαλούνται από τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, τα lockdown και τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου στο πλαίσιο των προσπαθειών μετριασμού της πανδημίας.