Διακόπηκε η τροφοδοσία του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδος- Τουρκίας από την τουρκική εταιρεία Botas, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προκληθεί πρόβλημα στην τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο, καθώς η ΔΕΠΑ καλύπτει τις ποσότητες αυτές από άλλες πηγές


Διακόπηκε η τροφοδοσία του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδος- Τουρκίας από την τουρκική εταιρεία Botas, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προκληθεί πρόβλημα στην τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο, καθώς η ΔΕΠΑ καλύπτει τις ποσότητες αυτές από άλλες πηγές. Το πρόβλημα με τις παραδόσεις από την Botas υπέβοσκε από τις αρχές του χρόνου, εξ αιτίας των προβλημάτων στον εφοδιασμό της Τουρκίας με αέριο από το Ιράν. Από τις 4-5 Ιανουαρίου άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα στην τροφοδοσία του ελληνο-τουρκικού αγωγού και χθες η παροχή αερίου διακόπηκε.


Κατανάλωση


Σήμερα η Ελλάδα καταναλώνει περί τα 14 εκατ. κ.μ. αερίου ημερησίως. Εξ αυτών τα 10 εκατ. κυβικά μέτρα τα προμηθεύεται από τη ρωσική Gazprom, μέσω του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού, ενώ έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να αυξήσει την ποσότητα αυτή κατά 10% στα 11 εκατατομμύρια κυβικά μέτρα. Επιπρόσθετα 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως δίνει στο σύστημα ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας, πράγμα που δείχνει ότι οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς μπορούν να καλυφθούν και χωρίς τις εισαγωγές από την Τουρκία, που έφθαναν στα 850.000 κ.μ. αερίου ημερησίως. Ωστόσο, η Gazprom ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις εξαγωγές αερίου προς την Ελλάδα και την Τουρκία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΠΑ τονίζει ότι «εξασφαλίζει με συνέπεια τον απρόσκοπτο εφοδιασμό φυσικού αερίου σε όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές με χρήση των άλλων πηγών τροφοδοσίας και με αξιοποίηση των εφεδρειών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας».
Η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε επαφή με τη Botas για τη διασφάλιση της αποκατάστασης της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από την Τουρκία.