Ρεύμα Aντιδράσεων στο Θριάσιο

Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους του Θριασίου, κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ προκαλεί το σχέδιο συνεργασίας που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ για την κατασκευή μαζί με τη Χαλυβουργική μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.
Του Γιώργου Φιντικάκη - ΤΑ ΝΕΑ
Πεμ, 10 Ιανουαρίου 2008 - 02:21

Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους του Θριασίου, κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ προκαλεί το σχέδιο συνεργασίας που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ για την κατασκευή μαζί με τη Χαλυβουργική μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.


Το σχέδιο, που είναι ανάλογο με εκείνο το οποίο επιχειρεί να υπογράψει η ΔΕΗ με την RWΕ καθώς η μονάδα ισχύος 880 ΜW θα ελέγχεται κατά 51% από τον όμιλο της Χαλυβουργικής και κατά 49% από τη ΔΕΗ, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή του.

Περιβαλλοντική επιβάρυνση


Σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι σε περίπτωση που κατασκευαστεί η μονάδα, θα επιβαρύνει την ήδη επιβαρημένη περιοχή του Θριασίου (λόγω του διυλιστηρίου της Πετρόλα και του εργοστασίου της Χαλυβουργικής) με ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα ισοδυναμούν με τις εκπομπές τουλάχιστον 80.000- 100.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων! Η Επιτροπή Αγώνα που έχει συσταθεί στο Θριάσιο για να εμποδίσει την περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η μονάδα θα κατασκευαστεί σε μπαζωμένη θαλάσσια έκταση 102 στρεμμάτων και ότι θα προσθέσει στην ατμόσφαιρα της περιοχής τόσα καυσαέρια όσα εκπέμπονται από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο! Η Επιτροπή, που και στο παρελθόν είχε αντιτεθεί στην πρόθεση της Χαλυβουργικής να κατασκευάσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, υπολογίζει ότι το νέο εργοστάσιο θα προσθέτει στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον 2.000-2.300 τόνους οξειδίων του αζώτου τον χρόνο, όταν σήμερα σε όλο το Θριάσιο Πεδίο παράγονται περίπου 2.700 τόνοι τον χρόνο! Θα υπάρξει δηλαδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, αύξηση της ρύπανσης τουλάχιστον κατά 75%.


Οι κάτοικοι προειδοποιούν ότι θα κάνουν τα πάντα για να μην περάσει το σχέδιο, προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις και αναφέρουν ότι τα Δημοτικά Συμβούλια Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου έχουν λάβει ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις στην πρόθεση της Χαλυβουργικής για ίδρυση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.


Όπως λένε μάλιστα, έχουν διαμηνύσει στη ΔΕΠΑ ότι θα παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης από το Πάτημα έως τη Χαλυβουργική για την τροφοδοσία της μονάδας με φυσικό αέριο.