Αναβάλλεται για 30 ημέρες η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Αντί να εφαρμοσθεί από τις 15 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας «να οργανωθούν καλύτερα οι υπηρεσίες και τα συστήματα του υπουργείου».


Αναβάλλεται για 30 ημέρες η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Αντί να εφαρμοσθεί από τις 15 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Αν. Μπέζας «να οργανωθούν καλύτερα οι υπηρεσίες και τα συστήματα του υπουργείου». Αρχικά η εξομοίωση των φόρων ήταν να γίνει τον Οκτώβριο, μετά αποφασίσθηκε να γίνει περί τα τέλη του προηγούμενου έτους, αναβλήθηκε για τις 15 Ιανουαρίου για να αποφασιθεί εν τέλει η 15η Φεβρουαρίου η ημέρα που θα διακινηθούν το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στην ίδια τιμή. Βέβαια, στον καναταλωτή το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται με μειωμένο τον ΕΦΚ.


Πιέσεις


Την πρώτη φορά η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου λόγω του γεγονότος ότι δεν είχε βρει ακόμα το σχέδιο για την εξίσωση των φόρων. Μετά ξεκίνησαν διάφορες πιέσεις από όλους τους εμπλεκομένους με τα πετρελαιοειδή, προκειμένου να παραπεμφθεί το σχέδιο στις ελληνικές καλένδες όπως ακριβώς είχε γίνει και επί κυβερνώσεων ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ορισμένοι επιτήδειοι προχώρησαν και σε απειλές.


Η τελευταία αναβολή οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου να καταθέσει το σχέδιο νόμου στη Βουλή: Το νομοσχέδιο εισέρχεται προς συζήτηση στην ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη και αναμένεται να ψηφισθεί την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου. Παράλληλα θα πρέπει να εκδοθούν έξι υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου να εξεικευθούν οι σχετικές διατάξεις ενώ ταυτόχρονα και οι πρατηριούχοι θέλουν ένα διάστημα 15 ημερών προκειμένου να ενημερώσουν όλα τα μέλη τους. Σημειώνεται ότι οι πρατηριούχοι είναι από τους άμεσα εμπλεκόμενους στη νέα διαδικασία.


Τα νοικοκυριά


Πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή, σημειώνοντας ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να κατατεθεί νέος νόμος στη Βουλή.


Με το νέο σύστημα δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των νοικοκυριών, τα οποία θα εξακολουθούν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με το μειωμένο φόρο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η διαφορά του φόρου θα επιστρέφεται από το Δημόσιο στους ιδιοκτήτες πρατηρίων, τους μεταπωλητές και τους άλλους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης, αφού αυτοί υποβάλλουν κατάσταση με τις αγορές και τις πωλήσεις του πετρελαίου.


Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας θα πραγματοποιείται μηχανογραφική παρακολούθηση και διασταύρωση όλων των διακινούμενων ποσοτήτων πετρελαίου σε όλα τα στάδια που ακολουθούν τον εκτελωνισμό του. Δηλαδή από τον εκτελωνισμό του και μετά, το πετρέλαιο θα έχει ενιαία φορολόγηση, αλλά στην τελική χρήση όταν το πωλεί το πρατήριο ή ο διακινητής για λόγους θέρμανσης, αυτό θα πωλείται με τη χαμηλότερη τιμή. Με τον τρόπο αυτό, στοχεύει η κυβέρνηση στην περιστολή του λαθρεμπορίου.


Παράλληλα, αλλάζει η διαδικασία σε ό,τι αφορά τη χρήση του πετρελαίου από τους αγρότες. Από την ημέρα εξομοίωσης του ΕΦΚ οι αγρότες θα χρησιμοποιούν για τα μηχανήματά τους πετρέλαιο κίνησης αντί για το κόκκινο πετρέλαιο. Το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και τον ελάχιστο συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, θα πιστώνεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, εντός του τρέχοντος κάθε φορά έτους.