Οι Γαλλικές Τράπεζες Παγώνουν τις Πιστώσεις Πετρελαίου για το Ιράν

Η εκστρατεία απομόνωσης του Ιράν λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης φαίνεται πως έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς. Κύκλοι προσκείμενοι στη βιομηχανία ενέργειας φέρουν την ινδική εταιρεία διύλισης Reliance να παγώνει τις πωλήσεις βενζίνης και ντίζελ στο Ιράν από πέρυσι, όταν οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Calyon -βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής της Credit Agricole- σταμάτησαν να προσφέρουν ενέγγυες πιστώσεις (LC) για τις σχετικές συμφωνίες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Παρ, 11 Ιανουαρίου 2008 - 00:17


Η εκστρατεία απομόνωσης του Ιράν λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης φαίνεται πως έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς. Κύκλοι προσκείμενοι στη βιομηχανία ενέργειας φέρουν την ινδική εταιρεία διύλισης Reliance να παγώνει τις πωλήσεις βενζίνης και ντίζελ στο Ιράν από πέρυσι, όταν οι γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Calyon -βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής της Credit Agricole- σταμάτησαν να προσφέρουν ενέγγυες πιστώσεις (LC) για τις σχετικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι δύο τράπεζες, μεγάλες παροχείς πιστώσεων στις διεθνείς πετρελαϊκές συναλλαγές, φέρονται να διέκοψαν την παροχή LC -τραπεζικών πιστώσεων εγγυημένων με εμπορεύματα που συνοδεύονται από φορτωτικά έγγραφα- λόγω πολιτικών πιέσεων της Δύσης, και δη των ΗΠΑ. Ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος διέψευσε, πάντως, ότι η χώρα του δυσκολεύεται να προμηθευτεί τα καύσιμά της.


Εμπορικοί κύκλοι φέρουν τη Reliance -υπ’ αριθμόν 1 ιδιωτική εταιρεία διύλισης της Ινδίας- να προμηθεύει στο Ιράν μεγάλες ποσότητες βενζίνης και ενίοτε και ντίζελ. Η προσφορά, ωστόσο, διακόπηκε τον Οκτώβριο και έκτοτε δεν έχει αποκατασταθεί.


Προμήθεια καυσίμων


Οι εισαγωγές καυσίμων είναι ευαίσθητο θέμα για το Ιράν, τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα του κόσμου, της οποίας όμως τα απαρχαιωμένα διυλιστήρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Η απόφαση των τραπεζών δεν έχει εμποδίσει την προμήθεια καυσίμων, υποχρέωσε όμως την Τεχεράνη να αναζητήσει αλλού ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών της. Η χώρα φέρεται να αγόρασε 160.000 τόνους ντίζελ στην αγορά της Σιγκαπούρης, την περασμένη εβδομάδα. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών κατά της Τεχεράνης έχουν θέσει στο στόχαστρο τις ιρανικές τράπεζες, ενώ και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δέχονται πιέσεις να μη συναλλάσσονται με τη χώρα. Τις σχέσεις τους με το Ιράν αποφάσισαν να διακόψουν πλήρως ή εν μέρει μεγάλες τράπεζες όπως η ελβετική UBS και η γερμανική Deutsche Bank.