Ο κ. Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, έριξε την αυλαία της πολύ επιτυχημένης διοργάνωσης, προβαίνοντας σε μια αποτίμηση των όσων συνέβησαν στο διήμερο που πέρασε. Εστίασε, αρχικά στις δυσκολίες που ενείχε το διαδικτυακό αυτό εγχείρημα του ΙΕΝΕ, υπό την έννοια ότι περιείχε μεγάλο αριθμό συνεδριών και συμμετεχόντων σε κάθε μία από αυτές, αλλά και στο γεγονός ότι η εκδήλωση πρόσφερε την ευκαιρία για να ακουστούν πολλές και διαφορετικές απόψεις.
«Στις δύο αυτές ημέρες, είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στην ενέργεια, τις υποδομές, τις επενδύσεις αλλά και τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου», είπε για να προσθέσει: «Ο διάλογος που αναπτύχθηκε αναφορικά με το θέμα των αγορών ήταν ιδιαίτερα ζωντανός καθώς αποτύπωσε το βαθμό ωρίμανσης που χαρακτηρίζει τη λειτουργία τους σε αρκετές χώρες».
Ο επικεφαλής του ΙΕΝΕ αναφέρθηκε ακόμη και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά των «Ενεργειακών Διαλόγων», θίγησαν μια σειρά νέων θεμάτων, όπως η ανάδυση του φυσικού αερίου και του υδρογόνου, ως πυλώνες για το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει, στο μέλλον, περαιτέρω διάλογος για τα γεωπολιτικά ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη επιτυχία και το ενδιαφέρον που προκάλεσε η τελευταία, μαραθώνια όπως τη χαρακτήρισε, 10η συνεδρία του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη.
Ο κ. Σταμπολής δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στην Τουρκία, λέγοντας πως «δεν έχουμε πρόβλημα με τους Τούρκους φίλους μας, τους οποίους σεβόμαστε και με τους οποίους συνεργαζόμαστε τα τελευταία 12-15 χρόνια».
«Ακούσαμε προσεκτικά τα όσα διατύπωσαν ως θέσεις, αλλά είναι προφανές ότι υπάρχουν πολιτικές και στρατιωτικές διαφορές. Ωστόσο, θέλω να καταστήσω σαφές, πως όλοι μας εργαζόμαστε πάνω στο χώρο της ενέργειας. Πιστεύουμε ότι πάρχουν πολύ περισσότερα που μας ενώνουν, από εκείνα που μας χωρίζουν», τόνισε για να υπονθυμίσει πως Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται σε μια ευρεία σειρά θεμάτων στην ενέργεια, από το φυσικό αέριο και το εμπόριο πετρελαίου –με τις εξαγωγές των ΕΛΠΕ προς τη γειτονική χώρα- μέχρι τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και το ευρύτερο εμπόριο.
«Πιστεύω ότι η ενέργεια θα μπορέσει να γεφυρώσει τελικά, τις όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπολής, ο οποίος υπογράμμισε πως το ΙΕΝΕ συμβάλει με όλες τις δυνάμεις τους προς αυτή την κατεύθυνση.
Για του λόγου το αληθές, θύμισε, στους συμμετέχοντες ότι το ΙΕΝΕ είχε διοργανώσει, το 2003, ένα workshop, με θέμα τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή μας, στο οποίο κλήθηκαν και ανέπτυξαν τις θέσεις τους τόσο αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης και στελέχη τουρκικών εταιρειών και φορέων, όσο και οι Έλληνες συνάδελφοί τους.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΙΕΝΕ προανήγγειλε τη διεξαγωγή, στους προσεχείς μήνες, τριών εξειδικευμένων webinars που θα καλύψουν τα θέματα της απανθρακοποίησης, της γεωπολιτικής της ενέργειας και του ρόλου του φυσικού αερίου.