Ο υπεύθυνος της διεύθυνσης μονοπωλίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού OAO Gazprom, Alexander Medvedev δήλωσε την Δευτέρα σε ανοιχτή επιστολή προς την σερβική καθημερινή εφημερίδα, Politika ότι η Gazprom ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα μεγάλο μερίδιο του ποσοστού των μετοχών της σερβικής δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου ΝΙS.

Ο υπεύθυνος της διεύθυνσης μονοπωλίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού OAO Gazprom ,   Alexander Medvedev δήλωσε την Δευτέρα σε ανοιχτή επιστολή προς την σερβική καθημερινή εφημερίδα, Politika ότι η Gazprom ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα μεγάλο μερίδιο του ποσοστού των μετοχών της σερβικής δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου ΝΙS.

 

Πρόσθεσε επίσης ότι η Gazprom θέλει να συμμετέχει στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει την Σερβία καθώς επίσης και στην κατασκευή ενός υπογείου ταμιευτήρα αερίου. Ο Medvedev για να δικαιολογήσει την στρατηγική αυτή επέκταση της Ρωσίας στην Σερβία ανέφερε ότι μια μακρά ιστορία συνεργασίας ενώνει τις δύο χώρες ενώ υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί αυτή η σχέση ακόμα περισσότερο, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.

 

Ο Medvedev θεωρεί ότι η κατασκευή του ταμιευτήρα φυσικού αερίου στην περιοχή   Banatski Dvor είναι ένα πολύ πιθανό project ενώ μία διακλάδωση του αγωγού Νότιου Ρεύματος ( South Stream ) του φυσικού αερίου μπορεί να διέρχεται μέσα απ τη Σερβία. Βέβαια ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα απλά υπήρξε μία πρώτη επαφή με την μονοπωλιακή σερβική υπηρεσία εκμετάλλευσης φυσικού αερίου Srbijagas .

 

Ο αγωγός του Νοτίου Ρεύματος θα διατρέχει 900 χιλιόμετρα κάτω από την μαύρη θάλασσα και θα κατασκευαστεί από την ρωσική Gazprom και την ιταλική   Eni SpA , μια συμφωνία η οποία υπεγράφη τελευταία.

 

Η Gazprom το 2007 πρόσφερε 400 εκατομμύρια δολάρια για ν’ αγοράσει το 51% της NIS χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος ανταγωνιστής.