Από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο, το οποίο προκάλεσαν οι ερωτικές ενασχολήσεις του κ. Ζαχόπουλου, πρωθυπουργικού φίλου και στενού του συνεργάτη, ο κ. Κώστας Καραμανλής έχει κάνει δύο πολύ σημαντικά ταξίδια στο εξωτερικό.


Από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο, το οποίο προκάλεσαν οι ερωτικές ενασχολήσεις του κ. Ζαχόπουλου, πρωθυπουργικού φίλου και στενού του συνεργάτη, ο κ. Κώστας Καραμανλής έχει κάνει δύο πολύ σημαντικά ταξίδια στο εξωτερικό. Σε λίγες μέρες θα αναλάβει την πλέον σημαντική διπλωματική αποστολή της θητείας του, με την επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα, την πρώτη Ελληνα ηγέτη τα τελευταία 50 χρόνια.


Οι συναντήσεις του στη Μόσχα και το Νέο Δελχί καλύφθηκαν από το σκότος που δημιούργησαν οι αποκαλύψεις για τον άνθρωπο του πρωθυπουργού στο υπουργείο Πολιτισμού. Και όμως. Επρόκειτο για συναντήσεις και συζητήσεις που κατέγραψε ως σοβαρότατες η αμερικανική διπλωματία, η οποία και έδωσε μεγαλύτερη σημασία σ' αυτές απ ό,τι δόθηκε στην Ελλάδα, που την αφορούσαν. Ιδιαίτερα, οι συμφωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και η δήλωση του κ. Καραμανλή ότι τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται αναγκαστικά με τα συμφέροντα συμμαχικών χωρών, έδωσαν αφορμή για συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου οι κινήσεις του ηγέτη της Ρωσίας παρακολουθούνται στενά.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό των επόμενων 25 ετών, θα εισέλθουν δυναμικά η Ρωσία και η Ινδία, κερδίζοντας δικαιωματικά ισχύ και επιρροή, ενώ από κοντά θα τις ακολουθήσει η Κίνα, η οποία όμως έχει το ειδικό μειονέκτημα της έλλειψης δημοκρατικών διαδικασιών.


Ο κ. Καραμανλής, σοβαρότατα τραυματισμένος από το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ελλάδα, βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια της πολιτικής απαξίωσης. Αρα, είναι ένας αδύνατος στο εσωτερικό ηγέτης, σε μία κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο οποίος καλείται να συζητήσει ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία με ένα πρωθυπουργό, τον Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος νιώθει δυνατός και συμπεριφέρεται ως ο αρχηγός υπερδύναμης της περιοχής μας. Πρόκειται για μία εικόνα, για μία πραγματικότητα που προκαλεί ανατριχίλα μόνο στη σκέψη της ψυχολογικής κατάστασης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι δύο ηγέτες.


Πώς μπορεί ο κ. Καραμανλής να αντέξει την πίεση των απαράδεκτων τουρκικών αιτημάτων, έχοντας στο μυαλό του στην Αθήνα και στις παρενέργειες του σκανδάλου, για το οποίο φέρει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει άμεσα, εάν επιθυμεί να ξαναπάρει τα ηνία του κράτους και να αποκτήσει ξανά τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος. Ηταν δική του επιλογή ο Ζαχόπουλος, ήταν ο «κλόουν» του, ήταν ένας εκ των ολίγων που γνωρίζουν τα μυστικά του, ακόμα και αυτά που συζητούν οι άνδρες μεταξύ τους.


Πώς μπορεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να συζητά θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας, με ένα αναξιόπιστο και προκλητικότατο σύμμαχο, όταν ο συνομιλητής του γνωρίζει πως το μυαλό του είναι αλλού. Συζητώντας το θέμα με καθηγητή ψυχολογίας, με διαβεβαίωσε για δεδομένα που γνώριζα: Πρώτα και πάνω απ όλα, μου τόνισε, οι πολιτικοί είναι και αυτοί «κοινοί άνθρωποι» και επηρεάζονται από μικρά πράγματα, πόσο μάλλον όταν αφορούν τους δικούς τους ανθρώπους, τη σύζυγό τους, τα παιδιά τους. Μου εξήγησε δε ότι την εποχή του Γουότεργκεϊτ, ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, έκανε το «θανάσιμο λάθος» επηρεασμένος ψυχολογικά από ένα (ασήμαντο) συναισθηματικό πρόβλημα που απασχολούσε τη θυγατέρα του.


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, είπε πρόσφατα πως οι επίσημες συναντήσεις δεν αναβάλλονται. Η θέση του είναι σεβαστή. Ομως, η επίσκεψη στην Αγκυρα δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι η πλέον σημαντική επίσκεψη του κ. Καραμανλή στο εξωτερικό, είναι πιο σημαντική και από μία επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, και δεν πρέπει να την πραγματοποιήσει αυτή τη στιγμή. Απλούστατα, επειδή δεν έχει την πνευματική διαύγεια και ηρεμία, που απαιτεί το «παζάρι» με τους Τούρκους.