O Βούλγαρος υπουργός ενέργειας Petar Dimitrov ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Βουλγαρία σταμάτησε προσωρινά τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τις γείτονες χώρες λόγω της υψηλής ζήτησης που υπήρξε εξαιτίας του κρύου που επικρατεί.

O Βούλγαρος υπουργός ενέργειας Petar Dimitrov ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Βουλγαρία σταμάτησε προσωρινά τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τις γείτονες χώρες λόγω της υψηλής ζήτησης που υπήρξε εξαιτίας του κρύου που επικρατεί. Τόνισε εκτός των άλλων ότι το δίκτυο ηλεκτρισμού στην Βουλγαρία είναι σταθερό αλλά και δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Ο Γενικός Γραμματέας της εθνικής εταιρείας ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας Lyubomir Velkov δήλωσε ότι όλες οι εξαγωγές ηλεκτρισμού διεκόπησαν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και συνέχισε λέγοντας ότι κάποιοι περιορισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Αυτό φυσικά θα έχει αντίκτυπο στην Ελλάδα, την Σερβία και την F . Y . R . O . M . οι οποίες εισαγάγουν απ την Βουλγαρία πάνω από 7 εκατομμύρια   megawatt - hour s ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Βουλγαρία προκειμένου να ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το προηγούμενο έτος και να ευθυγραμμισθεί με τις κοινοτικές περιβαλλοντικές οδηγίες και κανονισμούς , αναγκάστηκε να κλείσει δύο από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Kozlodui , όπως επίσης και ένα εργοστάσιο άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Velkov συμπλήρωσε στην δήλωσή του ότι η εγχώρια κατανάλωση ηλεκτρισμού ανέβηκε κατά 20% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο.