Αξιωματούχος της αμερικάνικης κυβέρνησης ανέφερε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την ευκαιρία των συνομιλιών στην Κίνα για ένα νέο συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναζητούν την υποστήριξη της Κίνας για να αντιμετωπίσουν τις συνεχόμενες προκλήσεις του Ιράν και να βάλουν φρένο στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αξιωματούχος της αμερικάνικης κυβέρνησης ανέφερε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την ευκαιρία των συνομιλιών στην Κίνα για ένα νέο συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών   αναζητούν την υποστήριξη της Κίνας για να αντιμετωπίσουν τις συνεχόμενες προκλήσεις του Ιράν και να βάλουν φρένο στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

 

Ξένοι ανταποκριτές ανέφεραν ότι ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών υπό την Κοντολίζα Ράις,   John Negroponte , θα φέρει το θέμα επί τάπητος σ’ έναν διάλογο ο οποίος θα λάβει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή στην επαρχία της νοτιοδυτικής Κίνας, Guizhou .

 

 Ο   Negroponte δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να οργανωθεί ένα συμπληρωματικό συμβούλιο ασφαλείας με σκοπό καινούργια ψηφίσματα καθώς το Ιράν δείχνει να μην συμμορφώνεται με όσα έχουν ήδη ψηφισθεί. Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα των Η.Π.Α. προκειμένου να πείσουν την Κίνα να αποδεχθεί μία τέτοια συνεργασία από την πλευρά της.  

 

Παρόλο που μια νεώτερη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών της Αμερικής παρουσιάζει το Ιράν να έχει σταματήσει την έρευνα πάνω στην τεχνολογία δημιουργίας πυρηνικών κεφαλών εντούτοις είναι προφανές ότι έχει καταπατήσει ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας με το να κατέχει αρκετά μεγάλες ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου, της πρώτης ύλης δηλαδή για την δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου.