Νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με αναθεωρημένα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας στην Ολομέλεια της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, μετά και τα έντονα παράπονα κοινού και μηχανικών για τις ατέλειες του προγράμματος (βλ. εδώ σχετικό άρθρο του energia.gr)

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην ερώτησή του λόγο για ανεπάρκειες του τρέχοντος Προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, ενώ επισήμανε την ανάγκη νέου τρόπου επιλογής των επιλέξιμων προς επιδότηση αιτήσεων.

«Στην επόμενη φάση σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που είναι ο σύμβουλος της πολιτείας, θα θέσουμε τα κριτήρια αξιολόγησης. Θα είναι φυσικά η ηλικία του κτηρίου. Ένα πιο παλιό, ένα κατασκευασμένο κτήριο τη δεκαετία του ’60, του ’50, του ’70, έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μία ενεργειακή αναβάθμιση σε σχέση με ένα κτήριο το οποίο είναι μία κατοικία που έχει κατασκευαστεί το 2010 και το 2020, είναι λογικό» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ο Υπουργός αποκάλυψε, επίσης, ότι σχεδιάζεται η αξιολόγηση των αιτήσεων να γίνεται βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας, ώστε να υπάρχει έλεγχος για την αξιοπιστία των αιτήσεων αλλά και να διαμορφώνεται με κριτήρια μία τελική κατάταξη μέσα από την οποία θα επιλέγονται οι επιλέξιμες προς ενίσχυση.

«Ένα νοικοκυριό το οποίο έχει χαμηλότερο εισόδημα θα πρέπει να τυγχάνει μιας ίσως μεγαλύτερης υποστήριξης οικονομικής σε σχέση με ένα άλλο νοικοκυριό που έχει ένα πολύ, πολύ μεγαλύτερο εισόδημα, ετήσιο εισόδημα. Μία Περιφέρεια όπου εκεί οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι πολύ πιο ακραίες, πολύ πιο δριμείς, εκεί που το κρύο είναι πιο πολύ, εκεί που τα νοικοκυριά και οι πολίτες ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα, το 20%, το 30%, το 40% του οικογενειακού προϋπολογισμού για να θερμαίνουν το σπίτι τους, φυσικά και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως ώστε εκεί να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε περισσότερο», σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι μέσα από διαβούλευση το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί με πιο δίκαιο τρόπο, που αφενός θα υπηρετεί τον εθνικό στόχο για μείωση των εκπομπών ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα κι αφετέρου θα βοηθά «τα νοικοκυριά να ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα».

Όπως τόνισε ο υπουργός: «Στην πρώτη φάση το κριτήριό μας ήταν η ταχύτητα ώστε να προωθήσουμε άμεσα χρήματα ύψους 900 εκατ. ευρώ για να διαχυθούν γρήγορα πόροι τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία που δοκιμάζονται από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού». «Το κριτήριο της ταχύτητας είναι αντικειμενικό, αλλά δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να κατευθύνει τα χρήματα σε αυτό που ίσως χρειάζεται περισσότερο για να αναβαθμιστεί ενεργειακά» τόνισε ο κ. Σκρέκας.