Μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ξεκινά σήμερα Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, και αφορά τις πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β). Αφορά όλη την επικράτεια κι έχει στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση με κάλυψη δαπανών για ανελκυστήρες, φωτισμούς, μονώσεις, σύστημα γεωθερμικής αντλίας θερμότητας, καυστήρα και φωτοβολταϊκό και άλλα. Να σημειωθεί ότι στις επιλέξιμες δαπάνες δεν προβλέπεται η εγκατάσταση φορτιστή αυτοκινήτου, όπως ισχύει για τις μεμονωμένες κατοικίες

Βασική προϋπόθεση είναι η πολυκατοικία να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας», αλλά και να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικά βέβαια η έκδοση ΑΦΜ, όπως έχει αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, είναι ένα «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες», καθώς προϋποθέτει μια σειρά από ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι στο ποσό των 67,7 εκατομμυρίων ευρώ υπολογίζεται η δαπάνη από το πρόγραμμα για τις πολυκατοικίες. Από αυτά 16,5 είναι για την Αττική, 13 εκατ. για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 6,8 για τη Θεσσαλία, 5,7 για τη Δυτική Ελλάδα, 5,3 εκατ. για Αν. Μακεδονία - Θράκη, 4,5 για τη Δυτική Μακεδονία, 3,2 εκατ. για Πελοπόννησο, Ήπειρο και Κρήτη, 2,2 εκατ. για τη Στερεά και από 1,5 εκ στο Νότιο Αιγαίο, 1,4 εκατ. στο Βόρειο Αιγαίο και 1,2 εκατ. στο Ιόνιο.

Ειδικές προϋποθέσεις

Σύμφωνα, πάντως, με τον Οδηγό που έχει εκδώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, στο πλαίσιο του προγράμματος υπάρχει δυνατότητα υποβολής δύο τύπων αιτήσεων πολυκατοικίας.

Αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α

Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών. Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α θα πρέπει να πληρούνται μεταξύ άλλων σωρευτικά τα ακόλουθα:

* Η πολυκατοικία να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας».

* Έπειτα από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, όπως περιγράφονται στην ενότητα 2.1.2, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

* Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά το τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων.

* Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν εντάσσονται ή δεν θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.

Αίτηση πολυκατοικίας τύπoυ Β

Αφορά αίτηση που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και περιλαμβάνει μόνον παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις στα διαμερίσματα. Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα:

* Να έχει εκδοθεί αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας» για τους κοινόχρηστους χώρους και να έχει ανοιχθεί τραπεζικός λογαριασμός με αριθμό (IBAN) συνδεδεμένο με το άνωθεν ΑΦΜ.

Έπειτα από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από τον εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, για το οποίο υπολογίζεται η επιχορήγηση.

* Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά το τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων.

Σημειώνεται ότι για αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Α στόχος είναι η αναβάθμιση κατά τρεις (3) ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη, ενώ στις αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Β δεν τίθεται ελάχιστος ενεργειακός στόχος.

Το ποσοστό επιχορήγησης

Γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες των πολυκατοικιών το ποσοστό επιχορήγησης είναι ανεξάρτητο από το εισόδημα των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το βασικό ύψος της ενίσχυσης αντιστοιχεί στο 60% των δαπανών.

Στην πρώτη ομάδα των πολυκατοικιών η επιδότηση μαζί με τα δύο μπόνους 10% για τις επιπτώσεις της πανδημίας και 10% για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον τρεις κλίμακες φτάνει στο 80%. Αν επιπροσθέτως η πολυκατοικία βρίσκεται σε κάποιους από τους λιγνιτικούς δήμους, τότε χρηματοδοτείται μέχρι και το 90% των επιλέξιμων δαπανών.

Στη δεύτερη ομάδα των πολυκατοικιών, που αφορά μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να ανέλθει στο 70% - συνυπολογίζεται μόνο το μπόνους για τον Covid-19. Αν η πολυκατοικία βρίσκεται στις λιγνιτικές περιοχές, τότε η επιδότηση αυξάνεται στο 80%. Σημειώνεται ότι για τις αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Α επιδοτείται δαπάνη για την έκδοση των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Αναβάθμισης και ανελκυστήρα, συμβούλου, αλλά και για άδειες ή μελέτες ανώτατου ύψους 1.500 ευρώ ανά διαμέρισμα ή 4.150 ευρώ συνολικά. Για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που προβλέπει το πρόγραμμα, το ανώτατο ύψος που μπορεί να επιδοτηθεί είναι οι 48.500 ευρώ. Δηλαδή, ο ανώτατος επιλέξιμος προς επιδότηση προϋπολογισμός είναι 50.000 ευρώ ανά διαμέρισμα.

Για τις πολυκατοικίες τύπου Β ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στις 80.000 ευρώ. Επιμερίζεται σε 3.730 ευρώ για έξοδα έκδοσης των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Αναβάθμισης και ανελκυστήρα, συμβούλου, καθώς και για άδειες ή μελέτες και σε 76.270 ευρώ για το σύνολο των κοινόχρηστων παρεμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από βήματος Βουλής τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε αναθεώρηση των κριτήριων για την ένταξη στο πρόγραμμα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")