Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας - Άγκυρας χαιρέτισε χθες το Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία αποτελεί «αξιόπιστο και στενό εταίρο» που συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Δεν θα ξαναγίνουν συζητήσεις για λύση στο Κυπριακό υπό μορφή Ομοσπονδίας, διαμηνύει η Τουρκία εν όψει της άτυπης πενταμερούς

«Είναι καθοριστικό ότι πιάστηκε ξανά το νήμα του διαλόγου» τόνισε σε γραπτή δήλωσή της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρα, η οποία ολοκληρώθηκε εσπευσμένα προκειμένου να επιστρέψει ο Τούρκος υπουργός στη χώρα του. «Ελπίζω ότι όλες οι πλευρές θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για διάλογο» πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας και σημείωσε ότι βλέπει τη Γερμανία να αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμπλήρωσε δε ότι χθες «έθιξε τα δύσκολα θέματα» στον κ. Ακάρ. Πάντως, η Γερμανίδα υπουργός δεν παρέλειψε να θυμίσει τη σημασία που έχει για το Βερολίνο η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη. «Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ» τόνισε και υποστήριξε, μάλιστα, ότι έχει «ουσιαστική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Το Κυπριακό

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιούσε τηλεφωνική επαφή με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη εν όψει της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, αλλά και της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λευκωσία τις επόμενες ημέρες. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανακοινώθηκε σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δηλώσεις του από τα κατεχόμενα της Κύπρου ξεκαθάρισε ότι στην άτυπη πενταμερή δεν πρόκειται η Τουρκία να κάνει άλλη συζήτηση για λύση στο Κυπριακό υπό τη μορφή ομοσπονδίας. «Απαιτούνται διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ισότιμης κυριαρχίας» είπε ο κ. Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι μετά από μισό αιώνα διαπραγματεύσεων «εξαντλήθηκε» το ζήτημα της ομοσπονδιακής λύσης.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λονδίνο όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ και με την υφυπουργό αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής Γουέντι Μόρτον, όπου συζητήθηκε και το Κυπριακό καθώς η Βρετανία παραμένει εγγυήτρια δύναμη. «Η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και της UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας)» τόνισε.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")