Μερίδιο 28% στα υπό ναυπήγηση ελληνικών συμφερόντων πλοία έχει ο Νηογνώμονας DNV GL, ο οποίος κλείνει 100 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Λεωνίδας Καρίστιος, Regional Business Development & Gas Segment director, ανάφερε ότι η συνολική δυναμική του νηογνώμονα αυξάνεται σταθερά τα πέντε τελευταία χρόνια

Πιο συγκεκριμένα, από τα 711 ελληνόκτητα πλοία χωρητικότητας 32,8 εκατ. gt που είχε στην κλάση του το 2016, στα τέλη του 2020 έφτασε τα 847 πλοία χωρητικότητας 42,67 εκατ. gt. Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Τεριακίδης, Area manager East Mediterranean & Black Sea, αναφέρθηκε εκτενώς στο Maritime Forecast έως το 2050, μέρος της έκθεσης «Energy Transition Outlook», που εκπονήθηκε από την DNV GL. Ο κ. Τεριακίδης αναφέρθηκε στα τρία «μονοπάτια» για την ενεργειακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, καθώς και τα 30 σενάρια που έχει αναπτύξει ο DNV GL προκειμένου να βοηθήσει τους πλοιοκτήτες να «πλοηγηθούν» στην αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει οι νέες τεχνολογικές και κανονιστικές εξελίξεις, αλλά και οι εξελίξεις στην αγορά.

Ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα Frode Overland Andersen εστίασε στους στενούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Νορβηγίας. Αναφέρθηκε επίσης στη ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας του, που επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην πράσινη τεχνολογία και στα ηλεκτρικά πλοία.

Η κ. Όλγα Καραλή, Business Development manager, εστίασε στα θέματα της πανδημίας και τους χειρισμούς του νηογνώμονα με την ανάπτυξη ψηφιακών μέσων, ενώ ο κ. Ιάσων Στεφανάτος, Business Development manager, αναφέρθηκε στο Energy Efficiency Existing Ship Index (EEXI) και τα Poseidon Principles topics, αλλά και στους στόχους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")