Η Shell σχεδιάζει να μειώσει κατά 20% το εργατικό δυναμικό της στον τομέα της εξερεύνησης και ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με πληροφορίες. Η απόφαση αυτή έρχεται καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Γελ Σάγαν διευρύνει την προσπάθειά του για εξοικονόμηση κόστους στον ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα, 

μετά τις βαθιές περικοπές στις ΑΠΕ και στις επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δήλωσαν πηγές της εταιρείας.

Η αναδιάρθρωση στις μονάδες εξερεύνησης και ανάπτυξης πηγών και υπεδάφους θα επιφέρει εκατοντάδες περικοπές θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο και θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα γραφεία της στη Βρετανία και την Ολλανδία. Η σχεδιαζόμενη μείωση κατά 20% υπόκειται σε διαβουλεύσεις με τα όργανα εκπροσώπησης των εργαζομένων, προσθέτουν οι πηγές.

Το τμήμα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell, γνωστό ως upstream, το οποίο περιλαμβάνει τις μονάδες εξερεύνησης και ανάπτυξης πηγών, αντιπροσώπευε πάνω από το ένα τρίτο των προσαρμοσμένων κερδών της εταιρείας ύψους 28,25 δις δολαρίων το 2023. Η εξερεύνηση είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να αναπληρώσουν τα εξαντλούμενα αποθέματα και να ανακαλύψουν νέους πόρους που, εάν αναπτυχθούν, μπορούν να είναι ιδιαίτερα κερδοφόροι. Η Shell τα τελευταία χρόνια έκανε σημαντικές ανακαλύψεις στη Ναμίμπια, τις οποίες τώρα μελετά για πιθανή ανάπτυξη.

Εκπρόσωπος της Shell δεν θέλησε να σχολιάσει τους αριθμούς μείωσης. «Η Shell στοχεύει στη δημιουργία μεγαλύτερης αξίας με λιγότερες εκπομπές, εστιάζοντας στην απόδοση, την πειθαρχία, και την απλοποίηση σε ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής. Αυτό περιλαμβάνει την επίτευξη διαρθρωτικών μειώσεων του λειτουργικού κόστους κατά 2-3 δις δολάρια μέχρι το τέλος του 2025», ανέφερε η Shell σε ανακοίνωσή της.

Ο Σάγαν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2023, έχει υποσχεθεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της Shell για να ενισχύσει την κερδοφορία και να μειώσει το μεγάλο χάσμα στην αποτίμηση των μετοχών της σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους αμερικανικούς ανταγωνιστές. Στο πλαίσιο της στρατηγικής, η Shell σχεδιάζει να αναπτύξει το τμήμα ΥΦΑ, να σταθεροποιήσει την παραγωγή πετρελαίου, και να επικεντρωθεί στις πιο κερδοφόρες δραστηριότητές της.

Τους τελευταίους μήνες η Shell μείωσε τις δραστηριότητές της στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, την ηλιακή ενέργεια, και το υδρογόνο, πούλησε επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας, διυλιστήρια, και ορισμένα έργα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων στη Νιγηρία. Τον Μάρτιο, η Shell αποδυνάμωσε τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2030 και απέσυρε τον στόχο για το 2035, επικαλούμενη τις προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση φυσικού αερίου και την αβεβαιότητα στην ενεργειακή μετάβαση.

Οι μετοχές της Shell έχουν κερδίσει πάνω από 8% μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας τους Ευρωπαίους αντιπάλους της και τη Chevron, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε από τη βελτίωση των ταμειακών ροών και την καλύτερη απόδοση των βασικών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.