Η Qatar Petroleum ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφασή της να κατασκευάσει την πρώτη φάση του έργου North Field East (NFE). Όπως ανέφερε η εταιρεία πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο ως προς τη χωρητικότητα. Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στον κόσμο, στοχεύει να επεκτείνει την παραγωγή LNG από το North Field, το οποίο είναι το μοναδικό μεγαλύτερο μη συνδεδεμένο υπεράκτιο πεδίο φυσικού αερίου στον κόσμο. Το έργο θα αυξήσει επίσης την παραγωγική δυναμικότητα LNG της χώρας από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε 110 εκατομμύρια τόνους

Εκτός από το LNG, το έργο θα παράγει συμπύκνωμα, υγραέριο, αιθάνιο, θείο και ήλιο. Η σύμβαση καλύπτει την κατασκευή τεσσάρων τεράστιων γραμμών παραγωγής LNG με χωρητικότητα 8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, καθώς και εγκαταστάσεων επεξεργασίας φυσικού αερίου, ανάκτησης υγρών φυσικού αερίου και εγκαταστάσεων εξόρυξης και διύλισης ηλίου στη Βιομηχανική Πόλη Ras Laffan, την κύρια τοποθεσία του Κατάρ για LNG και παραγωγή αερίου προς υγρό.

Αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο του 2025 και η συνολική παραγωγή σχεδιάζεται να φθάσει περίπου τα 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα. Η ανακοίνωση ήρθε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της κύριας σύμβασης μηχανικής, προμηθειών και κατασκευής για τις χερσαίες εγκαταστάσεις του έργου μεταξύ της Qatar Petroleum και μιας κοινοπραξίας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνικής Chiyoda Corporation και της Technip Energies, με την παρουσία του Υπουργού Ενεργείας και του Προέδρου και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum, Saad Sherida Al-Kaabi και διευθύνων σύμβουλος της Chiyoda Corporation και ο Πρόεδρος της Technip Energies.

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής, ο Al-Kaabi είπε ότι το έργο αποτελεί ορόσημο στο ταξίδι της Qatar Petroleum στη βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξη. «Το συνολικό κόστος του έργου φτάνει τα 28,7 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που το καθιστά μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο τα τελευταία χρόνια, εκτός από το ότι είναι το μεγαλύτερο και πιο ανταγωνιστικό έργο LNG ποτέ», είπε.