Πού βαδίζει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή; Αυτό το ερώτημα βασανίζει αναλυτές και κυβερνήσεις. Θυμίζουμε, ότι χωρίς να το έχουν παραδεχθεί επίσημα, κατά πάγια πρακτική τους, οι Ισραηλινοί «εξουδετέρωσαν» (βλ. δολοφόνησαν) τον Ισμαήλ Χανίγιε, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη

Είχε προηγηθεί πλήγμα του Ισραήλ που σκότωσε ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, τον Φουάντ Σουκρ, κοντά στη Βηρυτό. Επίσης, τις τελευταίες ώρες διακινούνται μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δολοφονήθηκε στη Δαμασκό ο ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής των αεροδιαστημικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης.
 
Τι επιδιώκουν Ισραήλ και Ιράν

Επιπροσθέτως, το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι ο IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις) «στις 13 Ιουλίου του 2024 έπληξε με μαχητικά αεροσκάφη την περιοχή της Χαν Γιούνις και ύστερα από αξιολόγηση των πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ εξουδετερώθηκε στο χτύπημα».
 
Το Ιράν διακηρύττει την επιθυμία να σβήσει το Ισραήλ από τον χάρτη, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η Τεχεράνη δεν κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Απλώς χρησιμοποιεί μη κρατικούς δρώντες, ισλαμικές πολιτοφυλακές, για να πλήξει το Ισραήλ και τα συμφέροντά του. Η Χαμάς δεν είναι καν σιιτική και βεβαίως μάχεται το Ισραήλ ως παλαιστινιακή οργάνωση. Αποδέχεται την υποστήριξη του Ιράν κι αυτό την βοηθάει, επειδή έχουν κοινό εχθρό.

Η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι Χούθι στην Υεμένη είναι άλλες περιπτώσεις. Είναι σιιτικές οργανώσεις, εξοπλίζονται από το Ιράν, λειτουργούν συμπληρωματικά στο πλαίσιο της στρατηγικής του και έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν ολοένα και αυξανόμενη δυνατότητα εξαπόλυσης πληγμάτων εναντίον του Ισραήλ. Η γεωγραφική τοποθεσία της Υεμένης, μάλιστα, έχει επιτρέψει στους Χούθι να κρατάνε σε ομηρία την παγκόσμια οικονομία, γεγονός που αναβαθμίζει τη σημασία του Ιράν στη διεθνή σκηνή, αφού είναι το μόνο που μπορεί να ελέγξει τους Χούθι. Η εικόνα όμως έχει αποδειχθεί ότι είναι περισσότερο περίπλοκη.

Το Ισραήλ προσπαθεί να επιφέρει συντριπτικά πλήγματα στους βραχίονες του Ιράν, μέσω των οποίων η Ισλαμική Δημοκρατία προβάλλει την ισχύ της. Το εβραϊκό κράτος αισθάνεται απειλούμενο, ενώ οι πραγματικές προθέσεις των Ιρανών εξαντλούνται στην αποτροπή. Ασφαλώς, «αναθεωρητική ατζέντα» καταλογίζεται εκατέρωθεν. Η ανάγνωση των προθέσεων του αντιπάλου ποτέ δεν ήταν εύκολη. Αυτό οδηγούσε σε κλιμάκωση, η οποία συχνά προκαλούσε πολέμους.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

*Ο Ζαχαρίας Μίχας είναι συνιδρυτής και διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ/ISDA). Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στις Στρατηγικές Σπουδές (MSc.Econ in Strategic Studies) από το τμήμα Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Ουαλίας. Το πρώτο του πτυχίο είναι από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Ειδικεύεται σε θέματα στρατηγικής, πληροφοριών και ασχολείται με ζητήματα διεθνούς ασφαλείας.