Σε ναυτιλία, πράσινη ενέργεια, τουρισμό και Real Estate (Investment ή και Development) θα εστιάσει το επόμενο διάστημα η Τεχνική Ολυμπιακή, άλλοτε μεγάλη εταιρεία στις κατασκευές και ιδιοκτήτρια του μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος στη Χαλκιδική Πόρτο Καρράς, το οποίο έχει πουλήσει σε εταιρεία του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη

Το καταρχήν τίμημα της παραπάνω συναλλαγής, από την οποία έχει προκύψει η ρευστότητα της Τεχνικής Ολυμπιακής ώστε να προχωρήσει στις νέες δραστηριότητες, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 168,884 εκατ. (debt free basis), το οποίο μειώνεται μέχρι σήμερα κατά ποσό 62,735 εκατ. κυρίως λόγω δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας Πόρτο Καρράς αλλά και λοιπών υποχρεώσεων σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης. Μέχρι στιγμής έχει εισπράξει 73,187 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο τίμημα έχει κατατεθεί σε λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow account). Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε 15.04.2020 και εκκρεμεί ο προσδιορισμός του τελικού τιμήματος, με τη σχετική έκθεση να αναμένεται να παραδοθεί από τον σύμβουλο στις 05.03.2021 οπότε και θα αξιολογηθεί από την Τεχνική Ολυμπιακή.

Σύμφωνα με το σχετικό Πληροφοριακό Δελτίο που γνωστοποίησε χθες η Τεχνική Ολυμπιακή, έχει προχωρήσει στην ίδρυση νέων θυγατρικών εταιρειών:

1. Της T.O. Constructions A.E. (θυγατρική εταιρεία σε ποσοστό 88,42% της εταιρείας T.O. International Holding LTD, η οποία είναι 100% θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής) με έδρα την Ελλάδα μέσω της οποίας πλέον θα ασκείται η δραστηριοποίηση του ομίλου στον κατασκευαστικό τομέα. Σημειώνεται ότι το μοναδικό κατασκευαστικό έργο το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό εκτέλεση είναι στη Ρουμανία και αφορά την αποκατάσταση - ανακατασκευή του τμήματος της εθνικής οδού Galicea Mare - Calafat, μήκους περίπου 37 χλμ. και αξίας σύμβασης περίπου 18,15 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

2. Της T.O. Shipping LTD. (θυγατρική εταιρεία 100% της εταιρείας T.O. International Holding LTD.) με έδρα την Κύπρο μέσω της οποίας θα ασκείται η δραστηριοποίηση στον τομέα της ναυτιλίας. Μέσω αυτής έχει αναπτυχθεί μικρής έκτασης δραστηριότητα στον τομέα της ναυτιλίας, η οποία αφορά σε έμμεση συμμετοχή της, μέσω άλλων εταιρειών, α) με ποσοστό 15% στη σύσταση 6 πλοιοκτητριών εταιρειών, οι οποίες προχώρησαν στην απόκτηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Γι' αυτές τις συμμετοχές έχει ήδη καταβάλει συνολικά περίπου ποσό 7,8 εκατ. δολαρίων. Η συνολική αξία των εταιρειών αυτών είναι στα 73,7 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων ποσό περίπου 21,7 εκατ. καλύφθηκε από τραπεζικό δανεισμό και β) με ποσοστό 85% στη σύσταση πλοιοκτήτριας εταιρείας, Roma Holdings LLC με έδρα τις νήσους Μάρσαλ, η οποία υπέγραψε Memorandum of Agreement (ΜoΑ) για την απόκτηση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σημαίας Λιβερίας, 9.800 TEU και έτους ναυπήγησης 2006, το οποίο θα φέρει την ονομασία «MSC Roma». Για τη συμμετοχή της αυτή η Shipping κατέβαλε ως προκαταβολή ποσό 2,762 εκατ. δολαρίων.

3. Της PFC Premier Finance Corporation LTD (θυγατρική εταιρεία σε ποσοστό 100% της International Holding LTD.) με έδρα την Κύπρο, η οποία σχεδιάζει να αποκτήσει συμμετοχή σε ήδη αδειοδοτημένη εταιρεία στην Ελλάδα στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Απώτερος στόχος είναι η εκμετάλλευση τυχόν ευκαιριών, τα οποία θα συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία ξενοδοχειακών εταιρειών ή/και συναφούς αντικειμένου εταιρειών, καθώς επίσης και άλλων κατηγοριών ακινήτων. Για την επαναδραστηριοποίηση στον τομέα του τουρισμού σημειώνεται ότι θα γίνει μέσω της απόκτησης υφιστάμενων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων (σε λειτουργία ή μη), χωρίς όμως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στο μέλλον στην κατασκευή νέων μονάδων.

Εκτός των παραπάνω η Τεχνική Ολυμπιακή έχει ήδη προχωρήσει σε σύμβαση με την Grant Thornton Tax & Business Advisory Solutions S.A. για την εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σημειώνεται ότι το πλειοψηφικό ποσοστό της εταιρείας 63,73% ανήκει στην οικογένεια Στέγγου και το υπόλοιπο σε διάφορους μετόχους με ποσοστό μικρότερο του 5%. Το Δ.Σ. έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 26 Φεβρουαρίου με θέμα, μεταξύ άλλων, την επέκταση των δραστηριοτήτων σε νέους επιχειρηματικούς τομείς.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΟΡΙΚΗ")