Αποζημίωση για τις Αυξήσεις Από την Αγορά Εξισορρόπησης Προβλέπει η Απόφαση της ΡΑΕ

Αποζημίωση για τις Αυξήσεις Από την Αγορά Εξισορρόπησης Προβλέπει η Απόφαση της ΡΑΕ
energia.gr
Πεμ, 11 Φεβρουαρίου 2021 - 18:37

Ανοικτό το ενδεχόμενο για αναδρομική επιστροφή χρημάτων στους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού οι οποίοι επιβαρύνθηκαν από τις αυξημένες τιμές της αγοράς εξισορρόπησης με την εφαρμογή του target model, αίτημα που έχει υποβληθεί από μη καθετοποιημένους προμηθευτές, αφήνει η ΡΑΕ μετά την ανακοίνωση της πρόσφατης απόφασής της (εδώ). Συγκεκριμένα, η απόφαση

που εξέδωσε η αρμόδια αρχή για τα νέα μέτρα λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης. καλεί τον ΑΔΜΗΕ να υπολογίσει για το χρονικό διάστημα από την εκκίνηση του target model τις οικονομικές επιπτώσεις των βημάτων προσφορών από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην αγορά εξισορρόπησης και να αποστείλει στην Αρχή τα σχετικά στοιχεία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ΡΑΕ η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, τα οποία αποβλέπουν στην αποκατάσταση των διαπιστωμένων ανεπαρκειών – στρεβλώσεων έχει διπλό στόχο: αφενός την κατά το δυνατόν ελάχιστη παρέμβαση ως προς τον καθορισμό των τιμών, ώστε να διατηρείται ουσιωδώς ελεύθερη η αγορά να λειτουργήσει, και αφετέρου την αποκατάσταση συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας και ανταγωνισμού.

Επιπλέον, η ΡΑΕ τονίζει ότι η εφαρμογή των θεσπιζόμενων κανόνων εγκαίρως, δηλαδή πριν από την έναρξη των νέων αγορών (1.11.2020), εκτιμάται ότι θα είχε διασφαλίσει την εφαρμογή αυτής της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισης, χωρίς έντονες διακυμάνσεις. Και καταλήγει σημειώνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, θα διερευνήσει περαιτέρω τις δυνατότητες αποκατάστασης των συνθηκών ομαλής λειτουργίας της αγοράς, από την εκκίνηση της, ενώ θα διερευνήσει επίσης τυχόν αστοχίες του ΑΔΜΗΕ ή στρατηγικές των συμμετεχόντων που ενδέχεται να συνέτειναν στο πρόβλημα που εμφανίστηκε.

 Στα μέτρα που αποφάσισε η ΡΑΕ περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αναστολή υποβολής καθοδικών προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης με αρνητικές τιμές για περιορισμένο διάστημα και πιο συγκεκριμένα μέχρι την άρση του κορεσμού του συστήματος της Πελοποννήσου, που θα επέλθει με τη θέση σε λειτουργία της νέας γραμμής μεταφοράς 400 Kv Μεγαλόπολη – Πάτρα – Αχελώος.