Σχέδιο άμεσης δράσης για τη θωράκιση του Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας και την αποτροπή διαταραχών στη λειτουργία του Συστήματος για τους καταναλωτές θέτει σε εφαρμογή ο ΑΔΜΗΕ σε συνέχεια του σοβαρού συμβάντος της 7ης Φεβρουαρίου και εν όψει του κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη χώρα

Στο σχέδιο αυτό εντάσσεται μια εντατική διαδικασία διαχείρισης του ισοζυγίου παραγωγής και φορτίων. Ειδικά, δε, δίνεται έμφαση στον ρόλο των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, όπου υπάρχει και το γνωστό πρόβλημα με το Δυτικό Διάδρομο στο Σύστημα της Πελοποννήσου συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, όπου όταν ολοκληρωθεί (Μεγαλόπολη-Πάτρα-Δυτική Στερεά) η ηλεκτροδότηση θα θωρακιστεί πλήρως, αφού ακόμη και σε περίπτωση ανάλογης σοβαρής βλάβης στην Αττική, το σύστημα της Πελοποννήσου δεν θα επηρεαστεί.

Αναβάθμιση σε Ρουφ και Αργυρούπολη

Ειδικότερα, πάντως, για το σύστημα ηλεκτροδότησης της Αττικής, προκειμένου να διασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο αξιοπιστίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ηλεκτροδότησης, θα πρέπει, όπως αναφέρεται από πηγές του ΑΔΜΗΕ, να προχωρήσει παρά τα διάφορα προκόμματα (τοπικές αντιδράσεις κτλ.) η αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης στην Υπερυψηλή Τάση (στα 400 kV από 150 kV), καθώς και η πλήρης ανακατασκευή του ΚΥΤ στο Ρουφ προκειμένου να δημιουργηθούν πρόσθετοι ισχυροί κόμβοι στο Λεκανοπέδιο αντίστοιχοι με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου και το ΚΥΤ Παλλήνης.

Για την ώρα, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, ο σχεδιασμός έχει έκτακτο χαρακτήρα, καθώς λαμβάνονται ως αποτέλεσμα της εξασθένησης του Συστήματος της Αττικής και της Πελοποννήσου μετά την απώλεια του αυτομετασχηματιστή στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Έχουν, ωστόσο, βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, καθώς στο επόμενο διάστημα η εταιρεία αναμένεται να παραλάβει 10 νέους αυτομετασχηματιστές στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανανέωσης Εξοπλισμού, με τους οποίους θα αναβαθμιστούν και θα ενισχυθούν οι υποδομές των Κέντρων Υψηλής Τάσης, μεταξύ άλλων και στην περιοχή της Αττικής μέσω του Προγράμματος Ανανέωσης Παγίων, ύψους 80 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται από το 2018. Για την επόμενη διετία, οι προγραμματισμένες επενδύσεις για ανανέωση του εξοπλισμού θα προσεγγίσουν τα 40 εκατ. ευρώ.

Οι συντονισμένες ενέργειες

Έτσι, ο Διαχειριστής, όπως αναφέρεται, προχωρά στην ανάληψη των εξής έκτακτων μέτρων:

* Συντονισμένες ενέργειες με τον ΔΕΔΔΗΕ για μεταφορά φορτίων από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου σε άλλα εγγύτερα ΚΥΤ (ΚΥΤ Αχαρνών, ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου) με στόχο την αποφόρτιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου και ευρύτερα στη χρήση εναλλακτικών οδεύσεων τροφοδοσίας καταναλωτών. Αυτό βέβαια είναι απότοκο από το ότι οι άλλες υποδομές (ΚΥΤ Αργυρούπολης κτλ.) δεν έχουν ολοκληρωθεί.

* Αναστολή των συντηρήσεων για διαθεσιμότητα όλων των μονάδων παραγωγής. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει από τους παραγωγούς αυξημένη επιμέλεια στη λειτουργία των μονάδων τους προκειμένου να ανταποκριθούν εγκαίρως και επαρκώς στις ανάγκες λειτουργίας του συστήματος σύμφωνα με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο.

* Επιβεβλημένη παραγωγή στις ευρύτερες περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, για τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής «Μεγαλόπολη 5», «Μεγαλόπολη 4», «Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) Λάδωνα» και ΥΗΣ Καστρακίου της ΔΕΗ, «Θερμοηλεκτρικός Σταθμός (ΘΗΣ) Αγίων Θεοδώρων» της Korinthos Power και «Ήρων-Ι» της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ.

* Συντονισμένες ενέργειες με τον ΔΕΣΦΑ για διασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου προς κάλυψη της συνεχούς και υψηλής παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου.

* Επαναπρογραμματισμός και αναδιάταξη όλων των συνεργείων κατασκευών και συντήρησης του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τις νέες έκτακτες προτεραιότητες, τα οποία είναι σε πλήρη ετοιμότητα με στόχο την άμεση παρέμβαση και αντιμετώπιση συμβάντων.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")