Η χθεσινή αλλαγή διοίκησης στη θυγατρική Ηλέκτωρ και η τοποθέτηση του κ. Λ. Μπόμπολα ως επικεφαλής δίνει το στίγμα των προθέσεων της νέας διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ για την περαιτέρω ανάπτυξη του στον υποσχόμενο τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής "πράσινης ενέργειας".

Η εταιρεία  δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της Μελέτης, Κατασκευής και Λειτουργίας σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, έργων παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και αξιοποίησης της βιομάζας.

Διαθέτει παρουσία σε 7 χώρες, όπως στην Κύπρο αλλά και τη Βουλγαρία, όπου κατασκεύασε τη μεγαλύτερη μονάδα μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων, που βρίσκεται σε χώρο άνω των 100.000 τ.μ., και είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως με δυναμικότητα επεξεργασίας  410.000 τόνων απορριμάτων.

Στην Ελλάδα διαχειρίζεται το ολοκληρωμένο σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία (μέσω της ΕΔΑΔΥΜ), που αποτελεί και το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον συγκεκριμένο τομέα, και διεκδικεί ασφαλώς αντίστοιχα έργα σε Αττική και περιφέρεια, τα οποία αναμένεται να "τρέξουν" τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσαρμογής της χώρας στον ευρωπαϊκό στόχο. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής επιλέγεται κατά 80% η  ταφή των απορριμμάτων, την ίδια ώρα που στην Ε.Ε. μόνο το 23% των αποβλήτων καταλήγει στο έδαφος.

Παράλληλα, η ΗΛΕΚΤΩΡ κατέχει σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου που παράγεται σε ΧΥΤΑ, αναλαμβάνοντας τη μελέτη, την κατασκευή και λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, μεταξύ των οποίων και ο σταθμός ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου στην ΟΕΔΑ Φυλής-Άνω Λιοσίων, ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, με εγκατεστημένη ισχύ 24 MW.

Σημειώνεται ότι το 2019 ο κύκλος εργασιών της Ηλέκτωρ ανήλθε στα 87,1 εκατ.ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της διαμορφωνόταν στα 58 εκατ.ευρώ περίπου. Σύμφωνα δε με την ενημέρωση για τα αποτελέσματα 9μήνου του ομίλου Ελλάκτωρ, ο τομέας και άρα ο εταιρικός βραχίονας της Ηλέκτωρ εμφάνισε σταθερότητα, χωρίς να έχει επηρεαστεί από τις συνθήκες της πανδημίας.

Πέννυ Κούτρα capital.gr