Η ενεργειακή ευστάθεια, οι ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, η προώθηση της γεωενεργειακής θέσης της χώρας, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου διανομής και του δικτύου μεταφοράς, όπως και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με αναμόρφωση του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», συνθέτουν το παζλ των στοχεύσεων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπό τον Κώστα Σκρέκα

Παράλληλα, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του, η προώθηση της διείσδυσης της «καθαρής» ενέργειας στο συνολικό εθνικό μίγμα, αλλά και η ουσιαστική στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας μέσα από την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους συμπληρώνουν τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά, λοιπόν, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ενέργειας, οι δημόσιες πολιτικές που θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα θα αφορούν 6+1 βασικούς άξονες:

1. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου διανομής και του δικτύου μεταφοράς, με στόχο να αποφεύγονται ατυχήματα και διακοπές ρεύματος, αλλά και για να γίνει εφικτή η ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ στη χώρα. Έτσι αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες για γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για το δίκτυο μεταφοράς, αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ για τη διανομή. Μάλιστα, γίνεται λόγος για σχέδιο παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν στον ΔΕΔΔΗΕ να ξεφύγει από «γραφειοκρατικά δεσμά» και να προχωρήσει στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής. Επίσης στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, αλλά και η ταχύτερη διασύνδεση της χώρας με τις όμορες αγορές.

2. Σταθερότητα του συστήματος: Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, «ότι θα εισαγάγουμε τεχνολογίες αποθήκευσης» για να σταθεροποιηθεί το σύστημα και να μπει φορτίο από περισσότερες ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται νομοθετική παρέμβαση για τη διευκόλυνση έργων αποθήκευσης ενέργειας αλλά και η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών (πλωτά αιολικά, υδρογόνο κ.λπ.).

3. Υποδομές για μονάδες βάσης: Γίνεται λόγος για προώθηση των επενδύσεων για έργα μεταφοράς, αποθήκευσης φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτροπαραγωγής με βάση το λεγόμενο μεταβατικό καύσιμο, όπου, ως «καθαρότερο», θα στηρίξει το σύστημα μέχρι την κατίσχυση των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα.

4. Πλουραλισμός στις πηγές τροφοδοσίας: Παράλληλα προτεραιότητα δίνεται και στην ανάπτυξη μεγάλων διεθνών έργων που διευκολύνουν την πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, όπως ο σταθμός FSRU της Αλεξανδρούπολης και η υπόγεια αποθήκη στην Καβάλα από το παλαιό κοίτασμα.

5. Μείωση ενεργειακού κόστους για κομβικούς κλάδους της οικονομίας: Προτεραιότητα αποτελεί και η στρατηγική για την προώθηση διμερών συμβολαίων (PPA) μεταξύ παραγωγών ενέργειας και καταναλωτών ειδικά μεγάλων. Μάλιστα, θα υπάρξουν κίνητρα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΝ, για την αξιοποίηση περισσότερης πράσινης ενέργειας από τους ενεργοβόρους καταναλωτές. «Θέλουμε να στηρίξουμε και την παραγωγή από ΑΠΕ και τους καταναλωτές που το ενεργειακό κόστος στην παραγωγή τους ξεπερνά το 20% του συνολικού (π.χ. μεταποίηση, τουρισμός, εστίαση)», αναφέρουν σχετικά αρμόδιες πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ είναι σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις αρμόδιες αρχές της Κομισιόν για να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Το πρώτο PPA εκτιμάται ότι θα είναι δυνατόν να συναφθεί εντός του 2021 και σε πλήρη ανάπτυξη ο μηχανισμός σχεδιάζεται να είναι το 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες το μεσημέρι σε συνέδριο του ΙΕΝΕ ανέφερε ότι «η ανθεκτικότητα πολλών τομέων της βιομηχανίας είναι πολύ σημαντική για τον στόχο μας. Στην ενεργειακή μετάβαση, βλέπουμε τη βιομηχανία -σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες- ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Δημιουργούμε εθνικές στρατηγικές με στόχο την οικονομική ανταγωνιστικότητα και αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα για να βοηθήσουμε στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

6. Ενεργειακή διπλωματία: Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η εδώ και χρόνια στρατηγική ενδυνάμωσης των περιφερειακών συμμαχιών με αιχμή για την αναβάθμιση της χώρας στο γενικότερο γεωενεργειακό τοπίο π.χ. αγωγός East Med, East Med Gas Forum κτλ. αλλά και διασυνδέσεις με την Ιταλία κτλ. Να σημειωθεί ότι κορυφαία στελέχη του ΥΠΕΝ απαντώντας σε ερώτηση της «Ν» για το κατά πόσο συνεχίζεται ή έχει «παγώσει» η ενίσχυση των εξορύξεων και των παραχωρήσεων θαλάσσιων τεμαχίων απάντησαν με νόημα ότι «δεν έχει παγώσει τίποτε». «Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους ενδιαφερόμενους», ανέφεραν, σημειώνοντας ότι προβλέπεται ένα ευέλικτο διάστημα για το πότε οι ήδη παραχωρησιούχοι θα προχωρήσουν στα προβλεπόμενα έργα.

Προς αναμόρφωση το «Εξοικονομώ»

Ο 7ος άξονας των στοχεύσεων της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι και η αναμόρφωση του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις και επαφές με το υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη για την αξιοποίηση της δουλειάς που έχει γίνει για την κατανομή με νέα δεδομένα του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Υπενθυμίζεται ότι η νέα μεθοδολογία εκτίμησης των αναγκών θέρμανσης στηρίζεται στη χρήση των βαθμοημερών (Heating Degree-days). Ταυτόχρονα, εξετάζεται η αναθεώρηση των επιδοτήσεων, καθώς και η επέκταση των επιλέξιμων παρεμβάσεων που καλύπτει το πρόγραμμα.

Παράλληλα, για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων επίκειται τις επόμενες ημέρες νέα απόφαση για τις επανασυνδέσεις, αλλά και πρωτοβουλίες για τη στήριξη όσων έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών σε μια σταθερή και βιώσιμη βάση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί ένας «πράσινος» μηχανισμός μέσω των διμερών συμβολαίων των παρόχων για στήριξη φτωχών νοικοκυριών με παράλληλο όφελος για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")