Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ δημοσίευσαν πρόσφατα ένα έγγραφο στο Science Advances με τίτλο, "Κατασκευή με ηλιακή βοήθεια, μεγάλης κλίμακας, διαμορφωμένου διαφανούς ξύλου". Το διαφανές ξύλο δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά το ενεργειακά αποδοτικό διαφανές ξύλο είναι αυτό που έχει επιτύχει η συγκεκριμένη ομάδα ερευνητών. Το ξύλο είναι κατασκευασμένο από κυτταρίνη, που είναι μικροσκοπικές ίνες, και λιγνίνη,

που συνδέει αυτές τις ίνες μεταξύ τους. Η λιγνίνη περιέχει επίσης μόρια που ονομάζονται χρωμοφόρα, τα οποία κάνουν το ξύλο καφέ. Έτσι, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να απομακρύνουν τη λιγνίνη, αλλά προηγουμένως είχαν χρησιμοποιήσει επικίνδυνα χημικά και υψηλές θερμοκρασίες. Η παλιά μέθοδος ήταν επίσης χρονοβόρα.

Αλλά αυτοί οι ερευνητές άλλαξαν τη λιγνίνη αντί να την αφαιρέσουν και η μέθοδος τους είναι πολύ πιο απλή. 

Ξεκινώντας με σανίδες ξύλου μήκους ενός μέτρου και πάχους ενός χιλιοστομέτρου, οι επιστήμονες απλώς έβαλαν ένα διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου χρησιμοποιώντας ένα συνηθισμένο πινέλο. Όταν αφέθηκε στον ήλιο, ή κάτω από μια λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας για περίπου μία ώρα, το υπεροξείδιο λεύκανε τα καφέ χρωμοφόρα αλλά άφησε την λιγνίνη ανέπαφη, έτσι το ξύλο έγινε λευκό.

Στη συνέχεια, έγχυσαν το ξύλο με ένα σκληρό διαφανές εποξικό σχεδιασμένο για θαλάσσια χρήση, το οποίο γέμισε τους χώρους και τους πόρους στο ξύλο και στη συνέχεια σκληρύνθηκε. Αυτό έκανε το λευκό ξύλο διαφανές.

Το ξύλο με τη νέα μέθοδο είναι 90% διαφανές.

Το διαφανές ξύλο που κατασκευάζεται με τη νέα αυτή μέθοδο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το τζάμι, καθώς παρέχει πολύ καλύτερη μόνωση. Τα γυάλινα παράθυρα αποτελούν σημαντική πηγή απώλειας θερμότητας ή ψύξης. Επιπλέον, το διαφανές ξύλο είναι πολύ πιο ανθεκτικό από το γυαλί., ενώ δεν απαιτούνται υψηλές θερμοκρασίες για την κατασκευή διαφανούς ξύλου χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο.

Αυτό το διαφανές ξύλο είναι ελαφρύτερο και 50 φορές ισχυρότερο από το διαφανές ξύλο που δημιουργήθηκε με την παλιά μέθοδο. Έτσι θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως φέροντες τοίχοι - όπως σε ολόκληρους διαφανείς τοίχους, όπως σε μεγάλα γυάλινα κτίρια. Και οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για στέγες. Φανταστείτε το φως, χωρίς την απώλεια ενέργειας.